5 megapixeles Delta Smart digitális mikroszkóp tesztje

Üzletünkben nagyon sokszor keresnek kompakt és jól használható digitális mikroszkópot akár munka, akár hobbi célokra. Eddig azonban igazán jól használható és kényelmes alternatíva nem volt elérhető áron. A Delta cég nemrégiben dobta piacra legújabb digitális mikroszkópját, az 5 megapixeles Smart-ot. A digitális technika fejlődését jól mutatja, hogy a korábbi modelljükhöz képest csak alig drágább (27 ezer Ft kontra 32 ezer Ft), ám a hasonló árért most már 5 Mp felbontást kapunk 2 Mp helyett, és a mikroszkóp mérete is csökkent, az állvány sokkal stabilabbá vált.

 

A mikroszkóp részei

 

A kis digitális mikroszkóp igényes, ajándéknak is kiváló kartondobozban érkezik. Az állvány és a mikroszkóptest összeszerelése néhány percet vesz igénybe. Az eszköz szabvány USB csatlakozással rendelkezik, a megvilágítás a számítógéptől ezen keresztül kap áramot.

A tartozék szoftver CD-je autorun módban indul, és a telepítés is csak pár másodpercet vesz igénybe. A szoftver gyorsan indul és praktikusan kezelhető: látjuk az élőképet, amelyet a menüsor első ikonjára kattintva rögzíthetünk, vagy a második ikonnal videót vehetünk fel. A képeket jobb oldalt látjuk egymás alatt Ha az egeret ezek fölé húzzuk, akkor a monitoron a mentett kép jelenik meg, ha visszahozzuk az élőkép mezőre, akkor az élőképet látjuk. Ez utóbbi automatikusan kisebb felbontású, mint a rögzített 5 Mp kép, ami azért jó, mert az élőképen így gyorsabb a frissítés. Jó, hogy nem nekünk kell állítgatni a felbontást!

Szfalerit (ZnS) kristálycsoport Parádsasvárról (a csoport alig 1 cm hosszú). A mikroszkóp legkisebb nagyításával készült fotó

 

A fokuszálás kétfajta módon történik. Először is nagyjából be lehet állítani a tárgytávolságot, ami az oszlopra rögzített csúszka lazítása (rögzítőcsavarral) után lehetséges. Ekkor a mikroszkóptartó gyűrűt emelhetjük vagy süllyeszthetjük. Nekem általában a munka 90%-ban a felső 1/3 részen volt a gyűrű. Ezután a magasságállító csavarokkal durván beállítjuk az élességet, ha nagyon nem megy, akkor a mikroszkóp oldalán lévő élességállítót használjuk. Majd ismét a magasságállítót, és így tovább addig, míg éles képet nem kapunk. Ha nagyobb látómező szeretnénk kis nagyítással, akkor a tárgytávolságot nagyra állítjuk, majd a mikroszkópon lévő élességállítót balra tekerjük végállásig, és az élességet a mikroszkóp magasságállítójával beállítva megkapjuk a legkisebb nagyítást (20x). Ha most a magasságállítóval süllyesztjük a mikroszkópot és ezzel közelítjük a mintához, és közben jobbra tekerve az élességállítót, utána állítjuk az élességet a mikroszkópon, akkor egyre nagyobb nagyítást kapunk (kb. 40-50x). Ha teljesen jobbra tekerjük az élességállítót a mikroszkópon, és utána felemeljük a magasságállítóval, akkor megkapjuk a legnagyobb nagyítást (elvileg 300x). Itt is lehetőség van kissé balra tekerve kisebb nagyításokat elérni, de a nagyítástartomány nem folyamatos a 20x és a 300x között, van egy tartomány, ami kimarad.

Jogarkvarc kristály Parádfürdőről, mérete 1,5 mm

 

A mikroszkóppal ásványokat fényképeztem, jellemzően mm alatti tartományba eső kristályokat. Optikai minőségére nem lehet panasz, a kép nagyon szép éles. A kezelőszoftver nagyon készséges és jól használható, gyors. Egy kattintással fénykép vagy videó készíthető. A beépített fény bőségesen elég minden nagyításon. A tárgytávolság széles határokon belül állítható, így nagyobb méretű minták is megfigyelhetőek vele. A felbontás bőven eléri a század mm-es határt.

 

Lássunk néhány további fotót!

 

Azurit sugaras kristályhalmaza Pécsről (a csokor 8 mm-es)

 

Gránátkristályok egyéb kristályokkal Szokolyáról, egy patakból (a nagy kristály 1,5 mm)

 

Gránátkristályok (demantoid) Oroszországból, 3 mm-es kristályok

 

Kalcitkristályok sziderittel Kisnánáról (a fehér csokrok mérete 5 mm)

Bournonit-kristályok fehér dolomiton Kapnikbányáról (a szürke kristályok mérete 1-2 mm)

 

A mikroszkóppal minden más tárgyról, mintáról szép képeket kapunk, így pl. növények leveleiről, rovarokról, vagy apró alkatrészekről. Élő rovarok és más apró állatok is tanulmányozhatóak vele, felhasználása igen széles körű.

 

Sánta Gábor

Távcső ajánlat 50000 Ft-ig

Távcső ajánlat 100000 Ft-ig

Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

A legerősebb kezdő távcső


Akciós termékeink

102/500 SkyWatcher Startravel-102 refraktor EQ1 mechanikán, Starpointerrel, 25mm (20x) és 10mm (50x) Barium okulárokkal, barlowval és zenittükörrel
102/500 SkyWatcher Startravel-102 refraktor EQ1 mechanikán
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Korlátozott készlet (1 db). Megrendelés előtt célszerű felvenni a kapcsolat kollegánkkal: +36-1-202-5651
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Korlátozott készlet
-10% 109 980 Ft
80/400 SkyWatcher Startravel-80 refraktor StarQuest állványon, Starpointerrel, 25mm (16x) és 10mm (40x) Barium okulárokkal, zenittükörrel
80/400 SkyWatcher Startravel-80 refraktor StarQuest állványon
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Korlátozott készlet (1 db). Megrendelés előtt célszerű felvenni a kapcsolat kollegánkkal: +36-1-202-5651
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Korlátozott készlet
-15% 83 990 Ft
114/500 SkyWatcher Skyhawk-1145PS Newton AZ PRONTO (AZ3-R) mechanikán. Tartozékok: StarPointer, Barium20 (25x) és Barium10 (50x) fotóokulár, alumínium háromláb
114/500 SkyWatcher Skyhawk-1145PS Newton AZ PRONTO (AZ3-R) mechanikán
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Minimális készlet
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Minimális készlet
-17% 71 700 Ft

Legfrissebb híreink a Facebookon