Delta Titanium keresők független összehasonlító tesztjei

Írta: TAL
2009. június 17. szerda, 07:25
Helyszín a Szombathelyi reptér sarka volt, 2009. 06. 14-én, 18. 30-23. 30h-ig. Ezen a már harmadszori megrendezésre kerülo távcsöves találkozón, tesztelésen még több és fajta, gyártmány binokuláris távcsövet sikerült összehasonlítani egymással.

Tasco 7x50
USSR BNO 7x50
USSR Tento 7x35
USSR Tento 10x50
Chinon 10x50
Lacerta 8x56
Lacerta 10x56
Zeiss Dialyt 8x56B
Swarovski SLC 8x56
Scopium 8x56
Swarovski 7x42
BTC XLR 8x56
BTC roof 8x42
BTC roof 10x42
BTC Marine 10, 5x70
BTC 15x70
BTC 16x42
Liehter Optik 10x50
Kowa 8x42
Seeadler 7x50
MOM felderíto 8x40
EDF Zeiss 7x40
Steiner 8x25
Nikon 7x50
Nikon 7x35
WO 10x40 semi
WO 8x42 ED
Papilio Pentax 6,5x21
Lacerta ED 8x42
Bauer OH ED 8x42
Bauer OH EDC 10x42
Delta Titanium 8x56
Delta Titanium 10x56
Delta Titanium 9x63
Bytrek 10x60
BTC kettõsrefraktor

Mint a felsorolt lista is mutatja, volt rendesen alsó, közép és prémiumkategória is jelen. Árban a 10 ezer Ft-tól a több százezer Ft-ig terjedt a paletta.

Gyártmányilag a Kínai volt az alsó kategória és a prémium a Swarovski és Zeiss. Mint a képeken is látható, most még többen voltunk, mint az elozo két alkalommal, és ez annyival jobb, hogy a vélemények „összesítésekor” pontosabb eredményt lehet felmutatni, még akkor is, ha a szubjektív véleményeket is belevesszük, akaratlanul is.

Vélemények összesítésekor a többség véleményére hagyatkoztam, meghallgatva az egyéni véleményeket is természetesen, de azokat figyelmen kívül hagyom, ha az szakmailag nem megmagyarázott, csak olyan indokok keresgélésére irányuló feltételezés, amely gyakorlatban nem látható, teljesen emberfüggo, szubjektív.

Tesztelés még rendes fényviszonyok közt, eroteljes napsütésben lett elkezdve, majd a szürkületi tényezokre „gyúrva” vártuk a nagy összehasonlítást, melyre a vadászoknak égetoen nagy a szüksége.

És ugye végezetül a csillagos égboltnál a távcsövek maradékfény-összegyujto képességére is kiváncsiak voltunk.

Minden távcsovel külön-külön nem kívánok boncolgatni, mert soha nem végeznék, de kiemelem a lényeget.

40 és 42mm-es objektívmérettel rendelkezo távcsöveknél a Swarovski 7x42-es porro távcsövet azért nem fogom említeni, mert szegény optikailag már eléggé nyúzott állapotban szenved, ezért az korrekten nem volt véleményezheto. Pedig biztosan jól „zenélt” volna !

Ebben az objektívméretekben nappal és szürkületben kimagaslóan teljesített, a Kowa 8x42-es, Lacerta ED 8x42, Bauer OH ED 8x42, Bauer OH EDC 10x42, ez utóbbi azonos az elso Lacertával, csak a forgalmazó neve más ugye.

Bíztam benne, hogy az EDF 7x40-es Zeiss Jena is tartja a frontot, katonai mivolta ellenére, és nem volt csalódás, mert méltó helyet foglalt el közöttük. 7x40-es EDF Zeiss távcsövet meg nem szükséges magasztalni, az úgy jó, ahogy van. Katonai kifejlesztése ellenére tartotta magát, még szürkületben is, ha nem is érte fel a nagyokat, de jó volt.


Meglepo volt a részemre is ismeretlen Kowa távcso kituno, tiszta, és éles képminosége. Lacerta (Bauer), Kowa, mechanikailag korrekt, kidolgozottságilag is látható volt, hogy nem egy hírtelen összetákolt optikai eszköz. Kowa-t többen élesebbnek tartották, csak „elfelejtették”, hogy a Lacerta (Bauer), csak szürkületre érkezett meg, tehát a nappali összehasonlításnak alapja nem volt, mert hiányzott az egyik gyártmány.

USSR távcsövekrol sokat nem kell említeni, a maguk nemében és árukhoz képest jók, masszívak, képileg azért a modern távcsövekkel nem nagyon veszik fel a harcot, de legalább nem gagyi minoség.

Zeiss Jena 7x 50-es távcso, nem mulicoatedes, a szürkületig való képminosége nagyon jó volt, de ezt követoen érezheto volt, hogy hiányzik az a multis bevonat.

És most következnek a nagyok, nagyok méretileg, melyeknél az összes tényezot néztük, nem csak a nappali és szürkületig való tudást.

Szürkületben és azt követoen talpon csak a 8x56-os Zeiss Dialyt, Swarovski 8x56 SLC és a két Delta Titanium a 8x56, 10x56 és 9x62-as maradt. 10x56-os Delta Titaniumot többen, de nem a többség visszaminosítette kicsit, de ez szubjektív és nem teljesen megmagyarázott egyéni vélemények voltak.

10x nagyításnak betudható volt az is, hogy többek megjegyezték, hogy a nagyítás miatt nehezebb a megtartása, remeghet a kép, ezért kihatással volt ez a szürkületben is való használatra, de ez már megint csak ember és foleg korfüggo kérdés is.

Támaszték használata esetén ez nem jelentkezik, de ezen a tesztelésen mindenki állva, kézbol vizsgálta a távcsöveket.

Ami lényeg, hogy a túlnyomó többség, köztük kituno optikai ismeretekkel is rendelkezo személyek a következo megállapításra jutottak.
Érdemben és összességében különbséget nem véltek felfedezni a Swarovski 8x56 SLC, Zeiss Dialyt 8x56B és a Delta Titanium 8x 56, 10x56 és 9x63-as távcso között.

Vagy ha volt is különvélemény, akkor azt megmagyarázni nem tudták, és jobban csak utózöngésnek tunt. Valószínuleg a Swarovski felségjelzésnek szólt csak a mintha, de talán, még sem, és nem is tudom, de lehet, stb. magyarázkodás.

Mivel az elmúlt két tesztelés is azt az eredményt hozta, hogy a Delta Titanium tényleg élen van a középkategóriát tekintve, most ezen a tesztelésen a prémium jelenlétének köszönhetoen, látható volt a gyakorlatban, hogy árban van különbség, de minoségben nem érzékelheto, vagy csúnyán fogalmazva, ár-értékarányban nincs összhang.

Még azt megjegyezném, hogy szürkület kezdetén és azt követoen a nagyobb objektívvel rendelkezo távcsöveknél a „hullámzás” észlelheto volt ismét, mint az elozo két teszteléskor is. Ez a céltávcsövek tesztelésekor is érezheto volt. Néha az egyik beadta a kulcsot szürkületben, majd magához tért és elore tört, aztán vagy tartotta magát, vagy visszaesett és nem bírta tovább az élmezonyt.

A nem említett távcsöveknél a nappali optikai minoséget lehetne ecsetelni, amely több gyártmánynál érezheto volt a túlzott színezés, kontúrtorzítás. Nappali, elsodlegesen cserkelo, vagy masszív turistatávcsonek sok féle és fajta megfelel.

Visszatérve a nagyokhoz. Többen kérdezték, hogy minek tudható be a Delta Titanium távcso tudása?

Nekem az a véleményem, hogy ugye a két prémiumkategóriás távcso, tetoélprizmás, ami ugye jó, de egy minoségi porro-prizmással felveheti a versenyt, de akkor keményen harcolni kell az optikai bevonatok minoségén, hogy ellensúlyozva legyen a porro-val szembeni hátránya.
Delta Titaniumnál a prizmaházat is tekintve, látható, hogy annak a legkisebb a mérete, tehát a prizmák közti fényvesztés a legkevesebb, plusz még a lencseminoség, bevonat segít abban, hogy felérje a nagyokat és azokkal egy szinten, dolgozzon a gyakorlatban.

Mindenki saját és egyenkénti véleményét minden egyes távcsorol meghallgatni és azt jegyzetelni technikailag nem volt megoldható, mert nem szerettem volna katonás alakzatban kihallgatást tartani, ezért a tömeg, a tesztelo csoportosulás véleményét osztottam meg.

Végezetül szeretném megköszönni a forgalmazóknak, magánszemélyeknek az optikai eszközök biztosítását, köszönöm a segítséget a tesztelés megrendezéséhez, mert ez nélkülük nem sikerült volna, ebben a formában és színvonalon.
Sajnálatos, hogy a többi forgalmazó tudva a tesztelésrol még csak nem is jelentkezett, vagy szólt, hogy mentse ki magát, de én kicsit gonoszkodva azt gondolom, hogy többen nem merték felvállalni a tesztet, annak sikerét, vagy bukását.

Na, meg, hogy errol írás is lesz, amit remélhetoleg sokan fognak olvasni.

Tisztelettel:
Tóth Attila László (TAL 2009. 06. 15.)
 
agy73p 2009.06.16 10:04:28 © (7522)
A lényeget meghagyom TAL-nak, o szervezte a találkozó, biztosan a cikket írja, majd utólag fuzök kommentet, ha úgy van. Jó idonk volt, a tervekkel ellentétben 100 m-rel arrébb behúzódtunk az árnyékba. Sok áthaladó repülo volt ezido tájt és repmodellezok is berregtetettek, de sajnos Attila otthon hagyta a puskáját és egyet sem tudunk leszedni. Kipakoltunk 2-3 asztalra, aztán elkezdtek az emberek potyadozni 7-körül.
Én a magam részérol az olcsóbb tetoéleseknél a gyenge képmoséget és a nagyon kicsi mélységélességet említeném. A Swaro úgy viselkedett, ahogy annal kell. Minden körülmény között kiváló, állandó minoséget mutatott. A Delták nagyon jók, nekem nappal a 8x56, szürkületben a 10x56, maradékfénynél a 9x63 volt a nyero. Zeiss Dialyt 8x56 és a Swaro 7x42 Habicht egy tisztítás után még szebb képet mutattak volna, de optikailag a klasszikus, csodálatos képalkotásuk miatt tartják oket kiválónak, mint a Jena 7x50-et. Szürkületben már nem olyan kontrasztosak, mint a delták, de nem kell szégyenkezni, abszolút állták a sarat, világos a képük estefelé is. Ha a bevonatuk korszerubb lenne, talán ütnék a Deltákat is.
A többi majd késobb...
nazzoli_1
2009.06.15 08:25:17 © (7504)
Sziasztok! Megérkeztem a távcso "találkozóról". 15-en voltunk ha jól számoltam, és annál is több távcso. Magam részérol a 8x56-os Zeiss-et vittem,(meg az orosz 7x50est) a képen megtalálható. Ez ugye már prémiumnak számít. Volt egy úgyszintén a képen látható Swaro 8x56-os is, ez is prémiumnak számít. A szombathelyi reptéren voltunk. Tal- egy ember alakot, és egy vaddisznót rakott ki 50 méter távolságra. Én egy ozbak trófeát, és egy gím hullott agancsot 75méterre. Mégis legyen életszeru. 19 órakor érkeztem meg másodmagammal. Szendvics, üdíto, ásványvíz, kávé, cseresznye minden volt...

Oszintén megmondva kicsit lelkem mélyén (persze ezt nem kimutatva) "nagyképuen" érkeztem meg, és vegyes érzelmekkel jöttem el.
Kedves vadász kollégámtól kértem kölcsön a Zeiss-et, azért, mert a múltkori teszten nem volt komoly ellenfél az olcsó kategóriás távcsövek mellett. Gondoltam kérek valami komoly távcsövet, amihez aztán tudjuk hasonlítani az olcsóbb árfekvést, és bizonyos következményeket tudunk levonni.
Azt kijelentem elore, hogy tolem nem fogtok olvasni átfogó hozzászólást, mert igazából én a mezony elejével foglalkoztam. És mikor megláttam, hogy van egy új Swaro-hát nem kicsit örültem . Amit én kimondottam nézegettem az az általam vitt Zeiss 8x56, ezt hasonlítottam nagy örömömre a Swaro 8x56 hoz, a Delta 8x56, 9x63,10x50-hez leginkább, emellett néztem egy olcsó Nikon 7x50-be, egy hmm... sajnos nem tudom milyen 8x42-be. A sok kicsit, nem nézegettem... arról szerintem más majd biztos ír. Apropó és volt egy Kowa 8x42-es ha jól emlékszem. Ami nem szerepelt rosszul szerintem.

De nézzük a lényeget. Sajnálom, hogy nem voltak olyanok, és nem tudott eljönni pár ismerosöm, akik megrögzöttek valamilyen szinten. Ezen kijelentésem után, sokan gondolhatják azt, hogy most megint kezdodik a nagy márkák lehúzása, és a gagyi istenítése. Nem, nem ez történik. Én most amit láttam, tapasztaltam...és csak is a saját tapasztalatomat írom le. Nem akarom azt írni, hogy a DELTA 9x63-al jobban láttam, mint a Swaroval, vagy az általam vitt Zeiss-el(pedig..) ezért inkább nagy betukkel azt írom, hogy SEMMIVEL NEM VOLT JOBB A KÉT NAGYON DRÁGA TÁVCSO!!! Nézzük az árakat Delta 9x63 72.000/ Swarovski 419.000 ??? Mi ez az árkülönbség? És ezért félek ezt leírni, de ha egyszer ezt láttam, és ez nem elfogultság. A Zeiss-el úgy gondoltam majd megmutatom, hogy mi az árkülönbség oka, de nem! Nem volt jobb!

Mielott bárki kést akarna dobni utánam, megemlíteném, hogy tudhatta mindenki ennek a találkozónak idejét, helyét már hónapokkal korábban. Így bárki eljöhetett volna, és megnézhette volna, ha akart meggyozodhetett. Én is tátott szájjal álltam a tapasztaltak elott.

Igazából egy érdekes dolog volt számomra, hogy "hullámoztak" a távcsövek képességei. Valamelyik pl-ketto közül az egyik kicsit jobb lett, aztán pár perc elteltével a másikkal jobban láttam. De mint mondtam, én a nagyokkal foglalkoztam. És kicsit csalódtam is, valamelyik miatt rosszul, valamelyik miatt jól. Sajnos nem állok úgy anyagilag, hogy vásároljak is belolük, de azt tudom, hogy a 3-400.000-s távcsövek nem érik meg a pénzüket!! Sot irreálisan drágák. Egy 72.000 forintos távcso ugyanazt nyújtja! De ez az én véleményem!!!!


Re: Kereso távcsövek

« Válasz #879 Dátum: 2009. Június 09. - 17:42:32 »

--------------------------------------------------------------------------------
Nos egy hetes "tesztelés" után úgy döntöttem nem teszem rosszul, ha megveszem a kapott Delta Titanium 8x56-os távcsövet.

Próbáltam nappal, szürkületben, kis holdnál, jó holdnál, esoben, párában.
Eloször is meglepett a minoség amit belenézve tapasztaltam.
A kép széle ugyan nem teljesen éles, de ez csak a szélso kb. 2-3 mm-t érinti, ami gyakorlati szempontból semmi.
(Megjegyzem én eddig csak 1 olyan keresot emeltem a szememhez, ahol ez a jelenség nem volt, de arra Leica volt írva és kisebb vagyont kellene érte fizetni.)

Az ergonómiáról:
Nos a Delta fogása nekem roppantul fekszik, ami köszönheto a kis prizmaháznak, és a gumírozott távcsotestnek.
A betekintési távolsága nekem szintén pont jó, meglehetosen nagy szemlencsével bír, így a látómezeje is jó.
Ami elsore furcsa volt, hogy képen nagyon megtéveszto, mert közelsem olyan nagy, mint amilyennek látszik, méretben kb. egy Zeiss Jena, de valamivel kompaktabb, ami kialakításának köszönheto.
A frontlencse védo meglehetosen esetlenül van kialakítva ezt javaslom levágni, mert a lifego leffentyu csak akad, de azt levágva ugyanúgy vissza lehet pattintani, így betölti funkcióját.
(Engem legalábbis nagyon zavart a "lefegoje".)
Hordszíja is meglepoen jó minoségu.

A teljesítménye.
Amivel hasonlítottam az régi japán porro, Yukon és Zeiss Jena, 8x56-os Fomei meg persze kisebb paraméteru csövek is.

Ami végleg döntött az persze a Zeiss Jenával történo szürkületi próba volt.
A Zeiss Jena az utolsó szériából való, bíbor lencsés, mindenki tudja ez milyen minoség.
Nos a szürkületben - meg kell mondjam engem és mellettem ülo barátomat is - meglepve a Delta "jobb" volt.
Ne tessék itt trónfosztásra gondolni, mert a Zeiss Jena is remek cso, de a Delta eros szürkületben - egy kb. 80 m-re lévo facsoport leveleit figyelve - kontúrosabb képet adott.
Fényeroben kb. ugyanazt tudta mindketto, de a Delta valahogyan élesebb volt.
Persze ebben az is közrejátszott, hogy a Delta 8x-os, míg a Jena 7x-es nagyítású volt.

No ez az amit nem nagyon akartunk tudomásul venni, így a végletekig gukkeroltunk, de csak erre jutottunk.
Azért is hívtam meg barátomat, aki szemüveges/kontaktlencsés, hogy legyen olyan ember is aki így vadászik, így néz a csövekbe.
Neki is az volt a véleménye, hogy a Delta "jobb", holott mindketten nagy rajongói vagyunk a Zeiss Jena távcsöveknek, amelyeket én a mai napig kiváló távcsöveknek tartok és ha valakinek van módja annyi pénzt rászánni, ami egy M-zárolt, "vadiúj" Jenára elég, az bizony nem jár rosszul vele.

Ami számomra még fontos volt, hogy a tetoélprizmásoknál gyakran tapasztaltam, hogy azokat ha hirtelen kellett letenni és nem az "aljára" hanem a "tetejére" akkor gyakran elállítódtak, mert az állítókerék elmozdult.
A Deltánál ezt igen jól megoldották, mert a rövid, de valamicskével "mélyebb" prizmaházak közé tették be a kereket, így akárhogyan is teszi le az ember, nem mozdul el.
Apró dolgok, de hasznosak.

Szintén ezen újszeru prizmaház kialakításnak tudom be a remek szürkületi értéket, mely prizmaház rövid megoldású, így véleményem szerint kevesebb az "elveszo" fény, az egymáshoz közel lévo üveg prizmák jobban hasznosítják a beérkezo fényt.

Szóval ezek miatt döntöttem úgy - nameg porro távcsövekhez való "vonzódásom" miatt - hogy ezt fogom használni.

Azt azért hozzáteszem, hogy képélességben teljes nappali fényviszony között a Minox valamicskével jobb volt, de ez nem azt jelenti, hogy a Delta rossz volt, sot!

Hát röviden ennyi.

Távcső ajánlat 50000 Ft-ig

Távcső ajánlat 100000 Ft-ig

Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

A legerősebb kezdő távcső


Akciós termékeink

102/500 SkyWatcher Startravel-102 refraktor EQ1 mechanikán, Starpointerrel, 25mm (20x) és 10mm (50x) Barium okulárokkal, barlowval és zenittükörrel
102/500 SkyWatcher Startravel-102 refraktor EQ1 mechanikán
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Korlátozott készlet (1 db). Megrendelés előtt célszerű felvenni a kapcsolat kollegánkkal: +36-1-202-5651
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Korlátozott készlet
122 200 Ft
80/400 SkyWatcher Startravel-80 refraktor StarQuest állványon, Starpointerrel, 25mm (16x) és 10mm (40x) Barium okulárokkal, zenittükörrel
80/400 SkyWatcher Startravel-80 refraktor StarQuest állványon
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Korlátozott készlet (1 db). Megrendelés előtt célszerű felvenni a kapcsolat kollegánkkal: +36-1-202-5651
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Korlátozott készlet
-15% 83 990 Ft
114/500 SkyWatcher Skyhawk-1145PS Newton AZ PRONTO (AZ3-R) mechanikán. Tartozékok: StarPointer, Barium20 (25x) és Barium10 (50x) fotóokulár, alumínium háromláb
114/500 SkyWatcher Skyhawk-1145PS Newton AZ PRONTO (AZ3-R) mechanikán
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Korlátozott készlet (1 db). Megrendelés előtt célszerű felvenni a kapcsolat kollegánkkal: +36-1-202-5651
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Korlátozott készlet
-17% 71 700 Ft

Legfrissebb híreink a Facebookon