A Nap megfigyelése

A Naprendszer központi égiteste a Nap, egy csillag, mely rengeteg érdekes megfigyelni való jelenséget kínál. Fontos, hogy távcsővel közvetlenül soha ne nézzünk a napba, mert maradandó sérülést okoz! Számtalan biztonságos módja van viszont a Nap távcsöves megfigyelésének, központi csillagunk észlelése egy csillag közvetlen közelről történő megfigyelésének páratlan élményét nyújtja.

Kivetítés (Projekció)

A Nap távcsőben keletkező képét az okuláron keresztül egy árnyékos, fehér lapra vetítjük ki. A keletkező, nagyméretű képet az okulár fókuszírozójával élesre állítjuk. Célszerű az ernyőt legalább 20-30 cm távolságban elhelyezni, hogy kellő méretű kép keletkezzék. Ezzel a módszerrel biztonságosan megfigyelhetjük a napfoltokat és a fényesebb fáklyamezőket is, károsodástól nem kell tartanunk, csak arra kell vigyázni, hogy az okulárban ne legyenek ragasztott lencsék, mert a hőhatástól elolvadhat a kötőanyag. A kivetítőernyő a Luna márkajelzésű 60/900-as távcső alapfelszereléséhez tartozik. A napképet érdemes lerajzolni , vagy nagyobb közönségnek bemutatni.


A kivetítés módszere


Napkivetítés zenitprizmával


Napkivetítés okulár mögé szerelhető ernyővel (60/900)


Közvetlen megfigyelés AstroSolar fólián keresztül

Ahhoz, hogy a Napot közvetlenül a távcsőben, az okuláron keresztül láthassuk, speciális szűrőre van szükség, mely csillagunk erős fényét egy százezred részére csökkenti.
A Baader Planetarium AstroSolar fóliaszûrõje speciálisan készített karc- és hólyagmentes fólia, melynek vastagsága 0,012 mm és eléri a plánparalel üvegszûrõk optikai minõségét. Alapanyaga nem Mylar. Az AstroSolar homogén molekuláris szerkezetét magfizikai és részecskefizikai kutatások során sikerült kialakítani. A napfény 99,999%-át megszûri, amit a Német Szabványhivatal mérései igazolnak. A fóliaszûrõ megfelel a 89/686-os EU szabványnak, amire a CE jelzés utal. A napfényt 1/100 000-ed részére csökkenti. A fólia mindkét oldalán található bevonat egyenletes szûrést biztosít, ugyanakkor semlegesíti az esetleges mikroszkópikus méretû hibákat. Ez a fólia önmagában, méretre vágva is megvásárolható, de elérhető áron kínáljuk foglalatban, minden távcsőátmérőhöz. A gyári napszûrõ elõnye hogy illeszkedik a tubusra, nem tud véletlenül leesni és a külsõ fényeket teljesen kirekeszti. Segítségével okuláron keresztül élmény a napmegfigyelés. Arra kell csak vigyáznunk, hogy a fólia ragasztását rendszeresen ellenőrizzük, nehogy észlelés közben elengedjen. Célszerű négy vagy hat cellux-csíkkal rögzíteni a fóliát a belső oldalon, így az nem válhat el. A méretre szabott fóliát kartonhenger végére erősítve magunk is készíthetünk szűrőt.
AstroSolar fólián át végzett megfigyeléskor használhatunk Solar Continuum szűrőt is, amely egy interferenciaszűrő, áteresztése viszonylag keskeny a Nap látható színképének közepe táján, 540 nanométeres hullámhossznál. Így a fényt tovább csökkenti, de javítja a kontrasztot a napfelszínen. A szűrő a napfoltok és fáklyák megfigyelésére szolgál.


A napfólia áteresztési görbéje

A Nap Baader AstroSolar fólián keresztül. Ray Gralak felvétele
 


Házi készítésű objektív előtti napszűrő feltét – nescafés dobozból. Így is lehet


A távcsövek szabvány kupakjából is készülhet napszűrő. A kupakon lévő zárható nyílást fedjük le napfóliával!


Binokulár-tuning: napészlelésre felkészített látcső


Baader Solar Continuum szűrő áteresztési görbéje


Részletkép Solar Continuum szűrőn keresztül – hasonlítsuk össze az AstoSolar fóliát át készült képekkel


Közvetlen megfigyelés Herschel-primával

A Herschel-prizma egy olyan ötszögű prizma, melyben a napfény többszörös visszaverődést követően két fénysugárra oszlik, egy igen erős, és az energia jelentős részét hordozó nyalábra, és egy másik, 1/100.000-ed erősségűre. Ezt a második képet figyelhetjük meg biztonságosan az okulárral, az első nyaláb a prizma alján kilép a távcsőből (ügyelni kell, hogy a nyaláb ne vetülhessen gyúlékony anyagra és ne érhessen hozzá bőrfelülethez). Előnye, hogy a látott kép teljesen színhű (az AstroSolar fólia enyhe kékes árnyalatot ad), hátránya hogy viszonylag drága.Baader Herschel-prizma


A napfelszín Herschel-prizmán keresztül fényképezve. Napfolt nem látható, ellenben az ISS-Atlantis párosa tisztán kivehető a granulációs felszín előtt. A színek jobban visszaadják a természetes hatást.


Megfigyelés Coronado PST-n és más naptávcsöveken keresztül

A Nap keskenysávú, Hidrogén-alfa tartományban – a protuberanciák, flerek és szpikulák világában – való megfigyelése egy-két évtizede még csak a napobszervatóriumok kiváltsága volt, de ma – a Coronado cég újításának köszönhetően – elérhetővé váltak a Személyes Naptávcsövek, Personal Solar Telescope-ok (vagy röviden csak PST-k). Ez egy kis átmérőjű, H-alfa sávra optimalizált akromatikus lencsés távcső, melyben a Nap fényét és infravörös sugárzását egy energiaelnyelő és egy blokkolószűrő csökkenti. Ezután egy külön házban kap helyet a speciális, igen drága, kb. 1 angström (vagy keskenyebb) sávszélességű H-alfa szűrő. Ez a sávszélesség szükséges ahhoz, hogy a protuberanciák megfigyelhetők legyenek. Minél kisebb ez az érték, a kép annál kontrasztosabb. A szűrő finoman hangolható, hogy a lehetős legtöbb részletet láthassuk. Gyakori, hogy a sávszélesség változtatásával más és más részletek tűnnek fel. A távcső gyári okulárja helyett azonban érdemes néhány jobb minőségű szemlencsét (pl. egy 9-18 mm fókuszú orthoszkopikus okulárt) beszerezni. A PST 40 mm-es objektívje kicsinek tűnik, de ezzel a napfelszínen már egészen kicsi (4-5”) részleteket is megfigyelhetünk. Nagyobbra cserélni nem érdemes, bár az igényesebb napészlelésre vágyó, és erre jelentősebb összeget is áldozni kész amatőrök átalakíthatják távcsövüket. Ehhez nem elég egyszerűen az objektívet kicserélni, mert az energiaelnyelő szűrőt arra gőzölték rá. Ilyen C-ERF szűrőt azonban önmagában is kaphatunk, a Baader Planetarium cég gyártja 70, 90, 110, 130 és 160 mm-es átmérőben. A szűrőket hosszú fókuszú távcsövekhez készítették (f/30-ra optimalizáltak), így rövid fókusz esetén a kép túl fényes lehet. A C-ERF szűrő az objektív elé kerül, mögé pedig a PST objektív nélküli része, mely 50 mm-es átmérőjével pont beleillik egy 2”-es kihuzatba. Úgy kell összeállítani a rendszert, hogy az okulárban éles képet kapjunk. Ehhez elég hosszú fényút szükséges. Az átalakítás előnye, hogy a PST önmagában is használható marad, nem tesszük végérvényesen tönkre. Természetesen ilyen változtatást csak kizárólag saját felelősségünkre tegyünk!
S hogy mit láthatunk? Mivel a távcső vizuális megfigyelésre optimalizált, fotózni nem könnyű vele, webkamerával és sok türelemmel azonban jó képek készíthetőek. Ha azonban egy nyári napon szemügyre vesszük a napfelszínt, azon szinte mindig találunk fáklyákat és filamenteket (a napfelszín előtt látszó protuberanciák), és a legtöbbször legalább egy-két kis protuberanciát is. Így még akkor is izgalmas dolog a napészlelés, amikor nincs rajta látványos foltcsoport.


A PST


Észlelés a PST-vel


Napnyugta H-alfában


A PST belseje


Szenzációs részletfotó PST-vel


Érdekes ötlet: két PST-ből épített binokulár


A PST technológiájára épül, de az igényes napészlelők számára készült a Coronado SolarMax naptávcső-család. A technika második (SolarMax) és harmadik (SolarMax II) generációs távcsövei 40, 60 és 90 mm-es átmérőben kaphatók. A H-alfa szűrő áteresztése jobb, mint 0,7 angström, ráadásul pontosan szabályozható, így könnyedén változtathatjuk a sávszélességet annak megfelelően, hogy a felszín (fáklyák, foltok, flerek, filamentek) vagy a perem (protuberanciák, szpikulák) jelenségeit akarjuk-e megfigyelni. A Coronado és a Meade tudatosan használja a SolarMax elnevezést, hiszen a naptevékenységi maximum közeledtével megnőtt a kereslet a naptávcsövek iránt. A SolarMax II műszerek sávszélessége (0,5 angsrtröm) és állíthatósága átlagon felüli, de nagyon drágák, ezért cserébe viszont a Nap jelenségeinek professzionális megfigyelőeszközét kapjuk.
Naptávcsöveket más cégek is gyártanak, melyek többnyire a SolarMax technológiára épülnek, pl. a Lunt cég. Ezek kitűnő képalkotásuk és a Coronado-nál valamivel alacsonyabb áruk miatt egyre kedveltebbé válnak a hazai amatőrök körében.


Solarmax 40


SolarMax 60


SolarMax 90 first light


SolarMax II 60


A napfelszín SolarMax-szal


SolarMax60_1.jpg
Döbbenetes részletek a SolarMax 60-nal


Térhatású protuberancia SolarMax 60-nal

Érdemes megjegyezni, hogy létezik a PST Kalcium-sávos változata is, mely kizárólag fotografikus megfigyelésre alkalmas. Ez a sáv ugyanis a közeli ultraibolya tartományba esik (393 nanométer), és a szem számára majdnem teljesen érzékelhetetlen. A képet pl. webkamerával lehet előállítani, a legtöbb képrögzítő eszköz ugyanis érzékeli ezt a színképsávot. A Kalcium-sáv leginkább a fáklyamezők és a granuláció észleléséhez kiváló.Két teljes napkorongot ábrázoló felvétel CaK PST-vel


Lunt 60 CaK naptávcsővel készült részletfelvétel


Coronado CaK PST-vel készült kép

Sánta Gábor

Távcső ajánlat 50000 Ft-ig

Távcső ajánlat 100000 Ft-ig

Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

A legerősebb kezdő távcső


Akciós termékeink

102/500 SkyWatcher Startravel-102 refraktor EQ1 mechanikán, Starpointerrel, 25mm (20x) és 10mm (50x) Barium okulárokkal, barlowval és zenittükörrel
102/500 SkyWatcher Startravel-102 refraktor EQ1 mechanikán
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Utánszállítás folyamatban
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Utánszállítás folyamatban
-10% 109 980 Ft
80/400 SkyWatcher Startravel-80 refraktor StarQuest állványon, Starpointerrel, 25mm (16x) és 10mm (40x) Barium okulárokkal, zenittükörrel
80/400 SkyWatcher Startravel-80 refraktor StarQuest állványon
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Korlátozott készlet (1 db). Megrendelés előtt célszerű felvenni a kapcsolat kollegánkkal: +36-1-202-5651
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Korlátozott készlet
-15% 83 990 Ft
114/500 SkyWatcher Skyhawk-1145PS Newton AZ PRONTO (AZ3-R) mechanikán. Tartozékok: StarPointer, Barium20 (25x) és Barium10 (50x) fotóokulár, alumínium háromláb
114/500 SkyWatcher Skyhawk-1145PS Newton AZ PRONTO (AZ3-R) mechanikán
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Minimális készlet
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Minimális készlet
-17% 71 700 Ft

Legfrissebb híreink a Facebookon