ZWO ASIAIR Plus - első benyomások

Asztrofotós pályafutásom kezdete óta sok technikai változás és előrelépés történt. Ezek közül az egyik az ASIAIR megjelenése, mely forradalmasította az asztrofotózást, de legalábbis annak hatékonyságát és kényelmességét. A ZWO, mely a készüléket gyártja már 10 éves múltra visszatekintő cég, mely mára széles termékpalettát kínál az asztrofotósok számára, nagyon jó minőségben. Nem véletlen, hogy kamerái és kiegészítői igen elterjedtek lettek.

ZWO ASIAIR Plus - első benyomásokAz ASIAIR Plus egy Raspberry Pi 4-re épülő mini számítógép, mely a kamera kezelésén túl vezet, szűrőt vált, a fókuszál, és teljes értékűen vezérli a mechanikát is. Gyakorlatilag mindent irányít, ami az asztrofotózással kapcsolatos. Egy apró egység, melyhez mobileszközünkkel wifi-n csatlakozunk, és az ASIAIR applikáció kezelőfelületén irányítjuk. Az applikáció nagyon praktikus, a kezelőfelület letisztult, átlátható, könnyen kezelhető. A telefont (vagy tabletet) nem szükséges állandóan bekapcsolva tartani, hiszen csak a beállításokhoz és a műveletek indításához van rá szükség. ZWO ASIAIR Plus - első benyomások(Tehát nincs szükség laptopra, így sok dolog egyszerűsödik, a kábelezés sokkal rövidebb, letisztultabb, kevesebb a fogyasztás, nem szükséges asztal (és szék) a távcső mellett, jóval kisebb az áramfogyasztás, és a rendszer felállításához és szétszedéséhez szükséges idő is jelentősen rövidül, stb.)

Ezen túl tapasztalataim szerint a készülékek nagyon megbízhatóak, a tesztidőszak alatt (és a korábbi ASIAIR Pro használata során) nem tévesztett, nem fagyott le, nem hagyott cserben. Ez is szintén fontos dolog.

ZWO ASIAIR Plus - első benyomásokA rendszer összeállítása után az ASIAIR az eszközöket automatikusan felismeri, csatlakozik hozzájuk (az első alkalommal szükséges csak egyesével megadni ezeket). Igény szerint segít a pólusraállásban (akkor is, ha a Polaris nem látszik!), majd az objektumraállást (betanítás nélkül) egy gombnyomásra végzi.
A plate solving funkcióval a GoTo rendszer tökéletesítésre került. Így már nem a távcső mechanikája, hanem teljes egészében az ASIAIR irányítja a ráállást. A mechanikát rámozgatja az objektum közelébe, majd a rendszer fő kameráját használva készít egy képet. A képen a csillagkörnyezetet azonosítja és a ráállást ez alapján pontosítja. Így az objektumra, vagy kiszemelt területre végül tökéletesen pontosan rááll. Betölthetjük egy korábbi fotónkat is, és arra is pontosan visszaáll, így nem kell már igazgatni a látómezőt. Van benne planetárium program, melyben objektumokat tudunk választani, majd arra rá is tud állni. De nem csak az objektumra, hanem bármire, amire rábökünk. Mutatja a látómezőnket is, így pl. ha két galaxist szeretnénk egy látómezőben megörökíteni, akkor beállítjuk hogyan szeretnénk, és ha megvan, azt mondjuk neki, hogy menjen oda.  Ha fotózás közben deleléshez ér az objektum, a meridian átmenetet (meridian flip) megcsinálja automatikusan, átforgatja a távcsövet, újból pozícióra áll és a vezetést is újból indítja. Nekünk semmi dolgunk nincs vele. Rengeteg időt tud így spórolni.

Létrehozhatunk szekvenciákat, különböző objektumokhoz rendelhetünk sorozatokat, melyeket egymás után teljesít a rendszer. Rááll, fókuszál, ha kell szűrőt vált, meridián átmenetkor flippel, újra rááll, fotózik tovább. Majd ha végez, átmegy a következő célpontra és ott folytatja a fotózást, ahogyan azt előzőleg megadtuk neki. Majd a fotózás végeztével parkol, és akár ki is kapcsolja a rendszert, ha úgy rendelkezünk.

Csatlakoztatható hozzá a ZWO EAF fókuszmotorja, mellyel automatikusan tudja a fókuszt állítani. Beállítási szabályok szerint automatikusan ellenőrzi a fókuszt, majd állít rajta, ha szükséges.

Live Stacking üzemmódban a sorozatképeket azonnal összegzi, így élőben mutatja, hogy javul a képünk. Persze megadhatunk neki darkot és flat-et is, ezeket is használja, így a nyerseket le is kalibrálja. Aki nem szeretne a számítógépen dolgozni ezekkel, annak nagyon kényelmes megoldás ez.

Videó felvételeket is készíthetünk vele pl. Hold, Nap és bolygók fotózásához.

De ez nem újdonság, hiszen ezek jó részét az eddigi változatok is tudták.

ZWO ASIAIR Plus - első benyomásokAz új ASIAIR Plus-ban több fontos dolgon is változtattak. Az egyik a külső antenna, mely a wifi hatótávját jelentősen megnövelte. Az új antennával a távcső nagyjából 20m-es sugarában tökéletesen jó a vétel, tehát kitelepüléskor akár az autóból, vagy az észlelőrét másik részéről, vagy a megfigyelőhely melletti házból is tudjuk ellenőrizni a folyamatot, gond nélkül. A wifivel egy helyi hálózatra is lehet csatlakozni (erre LAN kábellel is van lehetőség), így én otthonról úgy használom, hogy a kertben felállított távcső a ház wifi hálózatára csatlakozik, így a házból bárhonnan elérem a központi routeren keresztül, miközben a mobileszközön a folyamatos internet elérhetőség is biztosított. Ha olyan kedvem van, közben a PC-vel is rácsatlakozhatok az ASIAIR Plus-ra, és a már elkészült képeket letölthetem róla, akár ellenőrzés, akár feldolgozás céljából - miközben az expozíciók folyamatosan mennek. De az ellenőrzésre az applikáció is lehetőséget ad, hiszen a képet meg tudjuk jeleníteni, állíthatunk a hisztogramon (skálázás), látjuk a háttér intenzitást, a vezetés pontosságát, és a csillagok méretét, felbontást is. Igazán kényelmes, mert a leghidegebb téli estéken is a meleg házból tudom ellenőrizni a folyamatot, miközben akár mással vagyok elfoglalva, vagy éppen pihenek.

Innét már csak egy lépés, hogy távolról, interneten keresztül is el tudjam indítani a rendszert. Persze utóbbihoz sok egyéb dolog is szükséges, de maga a fotós műszer vezérlése teljes egészében megoldható az ASIAIR-en keresztül.

ZWO ASIAIR Plus - első benyomásokA következő újítás egy gyors és biztonságos belső eMMC tároló, amelyen az operációs rendszer mellett még 20 GB-nyi képet is tárolhatunk. Az új eMMC tároló gyorsabb és sokkal megbízhatóbb, mint a régi. (A korábbi változatnál a rendszer microSD kártyán volt, amely sokkal sérülékenyebb). Létrehoztak egy rendszer visszaállító funkciót, mely probléma esetén tovább növeli a rendszer stabilitását és biztonságos üzemeltetését. A képeket egyébként tárolhatjuk akár egy USB eszközt (pl. PenDrive, külső winchester vagy SSD), vagy egy TF/microSD kártya csatlakoztatásával, ezekből akár 1 TB méretűt is használhatunk. A képek letöltését akár hálózaton, vagy USB-C kábelen kereszül is megtehetjük, de lehetőség van természetesen az SD kártya vagy PenDrive kivételére és áthelyezésére a számítógépünkbe. Tapasztalataim szerint azonban a belső, 20 GB rendelkezésre álló tárhely is elegendő egy átlagos éjszakára, hiszen a 26 Mp-es ASI2600 kamerával közel 400 db kép fér rá.

ZWO ASIAIR Plus - első benyomásokAz új változattal a rendszer energiafelhasználásának monitorozása is lehetséges, látjuk a bemenő tápfeszültséget, a készülék áramfelvételét,  fogyasztását és hőmérsékletét. Továbbá a 4 db tápkimenet - mely tetszőlegesen ki/be kapcsolható - feszültségét is szabályozhatjuk, így egy fűtőmandzsetta teljesítménye, vagy akár egy flatbox fényereje is tetszőlegesen szabályozható. Az aktív tápkimeneteket egy apró LED fényforrás jelzi, így nem csak a menüből, hanem fizikailag is látjuk mely kimenet van bekapcsolva.


ZWO ASIAIR Plus - első benyomásokA rövid, kb. 4 hetes tesztidőszak vége felé szerencsére az időjárás is jóra fordult, így elég sok éjszakát sikerült végigfotóznom a készülékkel. Teljes ZWO rendszerrel, otthonról és kitelepülve is ment élesben a rendszer. A tesztkörnyezet a következő volt: ASIAIR Plus, ASI2600MM Pro, EFW7x36II, ZWO OAG-L, ASI290mini, EAF 5V,  saját készítésű 300/1200 Newton, Fornax 51 mechanikán.

A bal oldalt látható kép egy végigfotózott éjszaka után készült Törökkoppányban.

A lenti képernyőképet pedig a Varázsló-köd (NGC 7380) H-alfa szűrős sorozata közben csináltam, melyet az agglomerációból készítek keskenysávú szűrőkkel. Ez a sorozat a cikk írásáig még nem készült el, ahogyan a korábbi képek feldolgozása is még folyamatban van.

ZWO ASIAIR Plus - első benyomások

Az ASIAIR Plus Hold- és bolygófotózásra is használható, ezeket azonban a tövid tesztidőszak alatt nem állt módomban kipróbálni.

Az ASIAIR Plus az összes USB3.0 és mini sorozatú ZWO kamerát, illetve közel 100 féle Canon és Nikon DSLR és MILC kamerát kezel, és a rengeteg betáplált protokolnak köszönhetően több, mint 400 féle mechanikát képes vezérelni. A szoftverét folyamatosan fejlesztik, így egy-egy frissítés során a funkciók finomodnak és bővülnek.

Éder Iván

Kapcsolódó termékek

Távcső ajánlat 50000 Ft-ig

Távcső ajánlat 100000 Ft-ig

Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

A legerősebb kezdő távcső


Akciós termékeink

102/500 SkyWatcher Startravel-102 refraktor EQ1 mechanikán, Starpointerrel, 25mm (20x) és 10mm (50x) Barium okulárokkal, barlowval és zenittükörrel
102/500 SkyWatcher Startravel-102 refraktor EQ1 mechanikán
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Korlátozott készlet (1 db). Megrendelés előtt célszerű felvenni a kapcsolat kollegánkkal: +36-1-202-5651
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Korlátozott készlet
-10% 109 980 Ft
80/400 SkyWatcher Startravel-80 refraktor StarQuest állványon, Starpointerrel, 25mm (16x) és 10mm (40x) Barium okulárokkal, zenittükörrel
80/400 SkyWatcher Startravel-80 refraktor StarQuest állványon
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Korlátozott készlet (1 db). Megrendelés előtt célszerű felvenni a kapcsolat kollegánkkal: +36-1-202-5651
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Korlátozott készlet
-15% 83 990 Ft
114/500 SkyWatcher Skyhawk-1145PS Newton AZ PRONTO (AZ3-R) mechanikán. Tartozékok: StarPointer, Barium20 (25x) és Barium10 (50x) fotóokulár, alumínium háromláb
114/500 SkyWatcher Skyhawk-1145PS Newton AZ PRONTO (AZ3-R) mechanikán
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Minimális készlet
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Minimális készlet
-17% 71 700 Ft

Legfrissebb híreink a Facebookon