Láthatáron az ISON-üstökös!

Ezt az üstököst 2012 szeptemberében fedezte fel egy orosz és egy fehérorosz amatőrcsillagász. Megállapították, hogy 2013. november 28-án rendkívüli módon megközelíti a Napot, alig pár százezer kilométerre lesz csillagunk forró felszínétől. Így az üstökösmag felületén is 3-4000 fok várható, ilyen hőmérsékleten nem csak a jég, de a szikla is megolvad és elpárolog. Az ilyen, napsúrolónak nevezett üstökösök mindig rendkívül fényesek voltak, nem csoda, hogy az emberiség legfényesebb üstökösei mind közülük kerültek ki. Az emberiség történetében az utolsó ilyen típusú, látványos üstökös az 1965-ös Ikeya-Seki volt az északi félteke lakói számára. A 2007-ben itt járt McNaught-üstökös igazán pompás látványát csak a déli féltekéről élvezhették, bár napközelsége előtt hazánkból is készültek róla megfigyelések.

Az ISON-üstökös jelenleg (szept. 12) még csak nagy távcsövekkel látható és fotózható (Valdemar Skorupa felvétele)

 

Jelenleg a hajnali égen látható az üstökös, de egyelőre csak nagyobb amatőrtávcsövekkel (20 cm felett), komoly tapasztalat birtokában kereshető el. Folyamatosan közeledik a Nap felé, ezért párolgása fokozódik, fényessége nő. Jelenleg a Rákban található, majd októberben az Oroszlán csillagképben lesz látható, elég messze a Naptól. Novemberben a Szűz csillagképen keresztül halad majd a Nap felé, amelyet 28-án ér el a Skorpióban. November 25-e után már akár nagyon fényes, látványos lehet, igaz, csak fél órával napkelte előtt lesz látható. Fényességét gyorsan növeli, így október közepétől várhatóan kisebb távcsövekkel is fel lehet majd keresni a még mindig a hajnali égen látszó kométát.

Az üstökös a Hubble Űrtávcső felvételén

 

Hogyan keressük meg az üstököst?

Mivel ezek az égitestek folyamatosan mozognak az égen (akár a bolygók vagy kisbolygók), keresőtérképre van szükség, ahol be van jelölve az égitest pozíciója az adott időpontban. Szeptember hátralévő részében sajnos a halvány üstökös megfigyelését zavarni fogja a holdfény. Igazán jó lehetőség az októberi újhold környékén, illetve kevéssel utána, adódik a megfigyelésére. A legkedvezőbb helyzetben e hónap során, október 14-17. között lesz, amikor megközelíti a Marsot és a Regulust (alfa Leo, az Oroszlán legfényesebb csillaga). Ekkor még szabad szemmel nem, csak távcsővel lehet majd látni.

Az üstökös útja 2012 végétől 2013. október végéig
 

Az ISON-üstökös együttállása a Marssal és a Regulus-szal

 

Mi várható a napközelség idején?

Ez a nevezetes üstökös november során is végig a hajnali égen látszik majd, ami próbára tehet bennünket. Úgy gondoljuk, ebben a hónapban már szabad szemmel is meg lehet majd pillantani – eleinte még elég halvány lesz, de a hónap vége felé (sajnos épp teliholdkor) már látványosabb jelenség lehet.

A kométa égi helyzete (és szimulált látványa) 2013 november 22-én pirkadatkor

 

28-án a Nap felszínét 1,1 millió km-re közelíti meg, miközben kb. 4000 fokra melegszik a felszíne, és igen intenzív párolgás várható. Ekkor látszólag olyan közel lesz csillagunkhoz, mint a holdkorong átmérője. Bár várhatóan rendkívüli módon ki fog fényesedni, erősen kétséges, hogy láthatjuk-e a nappali égen. 28-án délután, még napnyugta előtt esetleg láthatjuk, és talán másnap, 29-én délelőtt is lesz erre esély. December 1-én hajnalban már 50 perccel a Nap előtt kel fel, így ebben az időszakban már kiválóan figyelhetjük a várhatóan nagyon fényes és hosszú csóvájú égi vándort. Ekkor még mindig a hajnali égbolton kell keresnünk!

 

Az ISON-üstökös remélt látványának szimulációja december első napjaiban

 

Decemberben egyre kedvezőbb helyzetbe kerül, egészen december 14-15-ig kereshetjük a sötét égbolton, utána a Hold zavarni fog. Közben az égitest az esti égen is láthatóvá válik. A telihold elvonulta után, december 20-tól, a karácsony előtti napokban pontosan merőlegesen látunk rá a Földet kb. 70 millió kilométerre megközelítő üstökös csóvájára, így ha nem halványul el nagyon, akkor akár az egész eget átérő csóvát láthatunk sötét égboltról. A nagyszerű látványosság idejére érdemes egy éjszaka erejéig a hegyekbe utazni, ahol a pára, köd és felhők felett élvezhetjük az ISON-üstököst. Mind december 5-e körül, mind 20-24-e körül, mind a két ünnep között vagy szilveszterkor érdemes próbálkozni a megfigyelésével.

További érdekesség, hogy 2014. január 15-e körül áthaladunk majd az üstökös pályasíkján (ott, ahol hónapokkal korában járt az égi vándor), így bekövetkezhet egy meteorzápor is.

Az üstökös láthatóságáról a későbbi részekben be fogunk számolni, térképeket közlünk majd helyzetéről.

 

Hogyan lássuk?

Az amatőrcsillagász, aki már ismeri az eget, a mellékelt és később közlendő térképek segítségével megkeresheti az üstököst.

A térképeken nem csak a csillagokat, hanem az üstökös előre kiszámított pozícióit is feltüntettük, ezeket egyenes vonal köti össze egymással. Minden szám a vonal mellett egy-egy dátumot jelent, vagyis azt, hogy azon a napon ott lesz látható az üstökös. Minden pozíció hajnali 5 órára vonatkozik.

Az üstökös októberben még csak távcsővel lesz látható, ha előtte fényszenyezéstől nagyjából mentes helyre települtünk ki (Budapesttől kb. 20 kilométerre már találatunk jó helyeket). Ne legyen kelet felé nagyobb város, sem fényes lámpa. Forgatható csillagtérkép, Kisatlasz, Pleione csillagatlasz segítségével azonosítsuk a fényeseb csillagokat, majd csillagról csillagra ugrálva keressük meg az üstököst. A térképeken max. 10 magnitúdós csillagokat ábrázoltunk.

Távcső elengedhetetlen kellék: ehhez nagy látómezejű modellt használjunk, pl. egy 150/750-es Newtont, vagy 120/600-as refraktort. Október vége felé már kisebb műszer, 114/500 reflektor, 102/500 vagy 80/400 refraktor is elég lehet a megpillantásához. Sőt, egy 15x70-es binokulárral is célt érhetünk. Novemberben még fényesebb lesz, de továbbra is közel marad a horizonthoz, ekkor már célszerű binokulárral keresni (egy 10x50-es is mutathatja), és gyakorlatilag bármilyen műszerrel látható lesz.

Az üstökösre október vége felé visszatérünk, beszámolunk láthatóságáról, és közöljük újabb térképeit.

 

 

Az ISON-üstökös útja október folyamán (keresőtérkép)

 

Olvassa el korábbi cikkünket is az üstökösökről!

Ezen a weblapon további térképeket és szimulációkat talál az ISON-üstökösről.

 

Sánta Gábor

Távcső ajánlat 50000 Ft-ig

Távcső ajánlat 100000 Ft-ig

Mikroszkóp ajánlat 50000 Ft-ig

A legerősebb kezdő távcső


Akciós termékeink

102/500 SkyWatcher Startravel-102 refraktor EQ1 mechanikán, Starpointerrel, 25mm (20x) és 10mm (50x) Barium okulárokkal, barlowval és zenittükörrel
102/500 SkyWatcher Startravel-102 refraktor EQ1 mechanikán
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Korlátozott készlet (1 db). Megrendelés előtt célszerű felvenni a kapcsolat kollegánkkal: +36-1-202-5651
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Korlátozott készlet
-10% 109 980 Ft
80/400 SkyWatcher Startravel-80 refraktor StarQuest állványon, Starpointerrel, 25mm (16x) és 10mm (40x) Barium okulárokkal, zenittükörrel
80/400 SkyWatcher Startravel-80 refraktor StarQuest állványon
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Korlátozott készlet (1 db). Megrendelés előtt célszerű felvenni a kapcsolat kollegánkkal: +36-1-202-5651
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Korlátozott készlet
-15% 83 990 Ft
114/500 SkyWatcher Skyhawk-1145PS Newton AZ PRONTO (AZ3-R) mechanikán. Tartozékok: StarPointer, Barium20 (25x) és Barium10 (50x) fotóokulár, alumínium háromláb
114/500 SkyWatcher Skyhawk-1145PS Newton AZ PRONTO (AZ3-R) mechanikán
Raktárkészlet
Kiszállítás futárral:
Azonnal szállítható
Budapesti üzlet:
Minimális készlet
Futárszolgálat:Azonnal szállítható
Bolti átvétel:Minimális készlet
-17% 71 700 Ft

Legfrissebb híreink a Facebookon