Kosár
kosár tartalma: 0 Ft értékben 0 termék
Budapesti Távcső Centrum

Éjjellátó

Egyszemes éjjellátók általános célra

Az éjjellátók felépítése kismértékben eltér a távcsövekétõl: Az objektív és az okulár közé egy erõsítõcsõ kerül, ezért mind elöl (az objektívnél) mind szemünknél (az okulárnál) be kell állítanunk az éles képet. Olyan ez, mint a videókamera, a kép egy képernyõn jön létre és kis nagyítóval (okulár) figyeljük a létrejött képet. Egy éjjellátó hatékonysága az objektív átmérõjétől, annak fényerejétõl, valamint az erősítõcsõ teljeítményétõl egyaránt függ. Hazánkban az elsõ generációs készülék mellett a 2. és 3. generációs készülékeket is használhatjuk külön engedély nélkül.


Binokuláris betekintésû (kétszemes), más néven keresõ éjjellátók

A kétszemes betekintésû éjjellátók legelitebb csoportja az, amikor nem az egyetlen objektíven belépõ fényt osztjuk ketté, hanem VALÓBAN két egymással párhuzamosan szerelt éjjellátóról van szó. A közkeletû mondás szerint nem vagyunk Küklopszok, és amikor gyenge fényviszonyok között, alcsony kontrasztkülönbségû objektumokat kell megfigyelnünk, különösen fontos hogy agyunk mindkét szemünk által megfigyelt képet tudjon értelmezni. A két szeparált csövön belépõ és egymástól függetlenül feldolgozott fény (mely a fénysokszorozás után b. 35.000 szeresére növekszik) távolabbi objektumok felismerését teszi lehetõvé. Ez már az elsõ generációs modellek esetén is 250 méter.


Második generációs éjjellátók (Gen 2+)

Ezek a polgári használatra való második generációs éjjellátók sokkal nagyobb teljesítményűek az első generációs modellekhez képest. Előnyük igazán teljes sötétségben mutatkozik meg. Míg az első generációs modellek teljes sötétségben (amikor már szabad szemmel már semmit sem látunk) már csak az infravető segítségével látnak, addig a második generációsak még vígan látnak, akár infravető használata nélkül. Természetesen vak sötétben szükség lehet a vetőre, ám jóval ritkábban és kisebb teljesítménnyel kell azt használni a hasonló eredményhez, mint az első generációs modelleknél. Ugyanakkor a vetőt nagy teljesítményre kapcsolva az éjjellátó jóval távolabbra is ellát. További előny, hogy képük élesebb, tisztább, nagyobb felbontású (modelltől függően 40, vagy 45 vonal/mm), így adott nagyításon több részlet figyelhető meg a vadon, vagy a tájban.


Digitális éjjellátók

A digitális éjjellátók egész másként működnek, mint az analóg modellek. Egy digitális érzékelő (CCD, vagy CMOS) a lelkük, melynek képét egy kis képernyőn nézhetjük a szemlencsébe pillantva. Nagy előnyük, hogy a nappali fény sem károsítja őket, és érzékenységük kiterjed a 900nm feletti hullámhosszra is, tehát a "láthatatlan" fényvetők is jól használhatóak hozzájuk.


Infravetők éjjellátóra

Infravetõk segítségével az éjjellátók hatékonyságát nagymértékben tudjuk növelni. Fõképp nyílt terepen használatosak, ahol szemmel szinte láthatatlan infravörös sugarak reflektorként megvilágítják a tájat és teljes sötétségben is képesek vagyunk akár több száz méterre látni, miközben az ott tartózkodó vad, esetleg ember ebbõl nem vesz észre semmit. Az infra flashek segítségével az éjjellátó képe sokkal fényesebb, részletgazdagabb lesz. Lézeres IR flash a látott képet a II. generációs éjjellátók szintjére tudja emelni.


Kiegészítők éjjellátókhoz

Kiegészítő objektívek, fejkosár


Ön a Castell Nova Kft. - Budapesti Távcsõ Centrum oldalait látja. Elérhetõségünk: 1122 Budapest, Városmajor u. 21, Tel. 1/202-5651, 20/484-9300, fax: 99/332-548. Nyitva tartás: hétfõtõl péntekig 10-18h, szombat 9-13 óra között. e-mail info@tavcso.hu (iroda), btc@tavcso.hu (üzlet) vagy castell.nova@chello.hu. Kérem, észrevételeivel tiszteljen meg minket. az oldalt készítette Szabó Áron