Kosár
kosár tartalma: 0 Ft értékben 0 termék
Budapesti Távcső Centrum

Távcsövek típusai

lencsés
Newton
Dobson
apokromát
katadioptrikus (MC)

Lencsés távcsövek (akromát)

 Előnyök  Hátrányok
 nagyszerű képkontraszt
 mérsékelt színi hiba
 optikai beállításokra érzéketlen
 nagyobb átmérőben magasabb ár
 földi megfigyelésre is használható
 mély-ég fotózásra csak korlátozottan alkalmas
 gyorsan aklimatizálódik
 

A klasszikus lencsés távcsövek kontrasztos, éles leképezést nyújtanak, így elsősorban a Hold, bolygók és kettőscsillagok vizsgálatára ideális műszerek. Emellett kisebb nagyításokkal lebilincselő képet adnak a fényesebb mély-ég objektumokról, vagy a tejútmezőkről is. Fraunhofer rendszerű akromatikus objektívvel szereltek, mely a lencsékre jellemző színi hiba (vagy kromatikus aberráció) nagy részét kiküszöböli, ám maradék színi hiba még látható a képen. Fényhasznosításuk nagyon jó, kontrasztjuk is kimagasló. Karbantartást és optikai finomállítást (jusztírozást) nem igényelnek. Csillagászati megfigyelésen kívül egy képfordító prizma közbeiktatásával földi megfigyelésre is kiválóan alkalmasak.

Lencsés távcsöveink


 Előnyök  Hátrányok
Kimagasló optikai minőség
 
magas ár
 optikai beállításokra érzéketlen
 
 földi megfigyelésre is használható
 
gyorsan aklimatizálódik
 
kis és nagy nagyításokra is egyaránt ideális
 
a legsokoldalúbb távcsőtípus
 
asztrofotózásra is kiválóan alkalmas
 
könnyen hordozható
 

Lencsés (APOkromatikus)

A tökéletes képalkotású távcsövek. Ezekben a távcsövekben modern, különleges üveganyagok felhasználásával (piros színű lencsetag az ábrán) kiküszöbölik a hagyományos refraktorok maradék színi hibáját is, mely nagy nagyításnál, vagy fotózásnál már zavaróvá válhat. Így az ED objektívvel olyan rendszert kapunk, mely mentes a különféle aberrációktól. Ezek a legsokoldalúbb távcsövek, adott átmérőben messze a legjobb optikai teljesítményt nyújtják. Nagy fényerő mellett is kiváló a leképezésük. Így a hagyományos lencsés távcsöveknél a jobb képalkotáson túl lényegesen rövidebb, kompaktabb távcsövet is kapunk.

Apokromatikus lencsés távcsöveink


 Előnyök  Hátrányok
Kimagasló ár/teljesítmény arány
központi kitakarás
nincs színi hiba
optikai beállításokra érzékeny
nagy átmérőben is kapható
korlátozottan alkalmas földi megfigyelésre
a fényerős modellek mélyég fotózásra is kiválóak
lassabban aklimatizálódik

Newton-távcső

A Newton-távcsövek legfontosabb előnye, hogy adott átmérőben a legolcsóbbak. Így adott összegért a legnagyobb teljesítményű műszert kapjuk. Képalkotásuk mentes a színi hibától, ám a fényutat központi kitakarás terheli (segédtükör). Utóbbi hatására a képkontraszt valamelyest csökken. Legtöbbször fényerős modelleket találunk, melyek ideálisak mély-ég megfigyelésre és asztrofotózásra, mindemellett nagy nagyítással bolygómegfigyelésre is kiválóak. Adott átmérőben kompaktabbak, mint a lencsés társaik, ám azoknál érzékenyebbek a mechanikai behatásokra és az optikai elemek pontos beállítására. Kialakításukból kifolyólag nappali megfigyelésre csak korlátozottan alkalmasak. Javasoljuk kezdő megfigyelőktől a haladó amatőrökig, általános, széleskörű csillagászati felhasználásra.

Newton távcsöveink


 Előnyök  Hátrányok
Kimagasló ár/teljesítmény arány
fotózásra korlátozottan alkalmas
nincs színi hiba
optikai beállításokra érzékeny
nagy átmérőben is kapható
korlátozottan alkalmas földi megfigyelésre
a GoTo változat nagyon konfortos megfigyelést
tesz lehetővé nagy nagyításokon is
nagyobb nagyításokon a követéshez gyakorlat
szükséges (óragép nélküli modellek)
egyszerű felállítás és használat
 

Dobson távcső

Ezek tulajdonképpen Newton távcsövek, csak más állványon vannak. Az ún. Dobson szerelés a legegyszerűbb távcsőállvány. Általában a nagyobb átmérőjű Newtonok legkedveltebb szerelési módja, hiszen egyszerű és gazdaságos szerkezet, ezért még nagy méretben is megfizethető. Egy ilyen távcső a legegyszerűbben felállítható típus, ezért kis átmérőben gyerekeknek is kiváló választás lehet. Felállítás után csak az ég kívánt része felé fordítjuk, a keresőben megkeressük a kívánt objektumot és máris élvezhetjük a főműszerben a látványt. Az okulárkihuzat mindig ugyanabban az irányban áll, így kényelmes a megfigyelés.
Fotózásra csak korlátozottan alkalmas (Hold, bolygók). A Dobson-távcső később tovább fejlesztheto, távcsőtubusa igény szerint felszerelhető EQ mechanikára is. Ilyen távcsöveket egészen 50 cm-es tükörátmérőig kínálunk
(40cm felett csak rendelésre).

Dobson távcsöveink

 


 Előnyök  Hátrányok
Kompakt méret, rövid tubushossz
mély-ég fotózásra korlátozottan alkalmas
egyszerű kezelhetőség és felállítás
nagy látómezejű megfigyelésre korlátozottan alkalmas
nagy átmérőben is kapható
viszonylag nagy központi kitakarás
nincs színi hiba
átmérőhöz képest magas ár
földi megfigyelésre is használható
 

Makszutov Cassegrain távcső

Rövid tubusú praktikus távcsövek, melyek adott átmérőben a legkényelmesebben hordozhatóak és használhatóak. A rövidebb tubushossznak köszönhetően kisebb mechanikákon is jól használhatóak. Meglepően kontrasztos képet adnak nagy nagyításokkal is, így kiválóan alkalmasak pl. hold-, bolygó- és napmegfigyelésre
is. A bonyolult optikai felépítés miatt azonban adott átmérőben drágábbak, mint a Newton-távcsövek. Ideális azok számára, akik nagy teljesítményű, de mégis könnyen hordozható műszert keresnek. Csillagászat mellett természetmegfigyelésre is használhatóak.

Makszutov távcsöveink

 

 


Ön a Castell Nova Kft. - Budapesti Távcsõ Centrum oldalait látja. Elérhetõségünk: 1122 Budapest, Városmajor u. 21, Tel. 1/202-5651, 20/484-9300, fax: 99/332-548. Nyitva tartás: hétfõtõl péntekig 10-18h, szombat 9-13 óra között. e-mail info@tavcso.hu (iroda), btc@tavcso.hu (üzlet) vagy castell.nova@chello.hu. Kérem, észrevételeivel tiszteljen meg minket. az oldalt készítette Szabó Áron