Kosár
kosár tartalma: 0 Ft értékben 0 termék
Budapesti Távcső Centrum

Refrakrotok jusztírozása (beállítása)

A refraktor objektívjét azért kell pontosan beállítani, hogy az objektív optikai tengelye az okulárkihuzat tengelyébe essen. Az objektív állítócsavarjaival ez egy nagyon egyszerû módszer. A Newton távcsövekkel ellentétben sokkal egyszerûbb, nem kell a fókuszírozót, segédtükröt, fõtükröt egymáshoz állítani, elegendõ csak az objektívfoglalatot párhuzamosítani.

A refraktorok sokkal kevésbé érzékenyek az elállítódásra, mint a Newton reflektorok, ezért valószínûleg a gyári beállítás megfelelõ. Sok refraktoron ezért nincs is állítási lehetõség. Viszont ha netán szállítás után objektívünk elmozdulna és szükséges lenne a korrigálás, az állítócsavarokkal ez könnyen megoldható.

1. lépés: csavarjuk le a csõ elején lévõ páravédõ hengert, ekkor láthatóvá válik az egymástól 120 fokra lévõ három csavarpár. A pár egyik tagja tartja a lencsefoglalatot (tartócsavar), a másik ellenhúzza a tartócsavart, hogy finoman állítani lehessen a foglalatot.
 
2. lépés: az óragépet kikapcsolva és a tengelyt kelet vagy nyugat felé állítva keressük meg a Sarkcsillagot. E két magnitúdós csillag már elég fényes ahhoz, hogy lássuk a jusztírozás eredményét, és kis égi útja miatt könnyû a látómezõ közepén tartani. Vegyük ki a zenittükröt.

3. lépés: Miután kis nagyítás segítségével megtaláltuk, legalább 80-100-szoros nagyításra váltsunk és tegyük a Sarkcsillagot a látómezõ közepére. Élesítsük a képet, majd néhány milliméternyire finoman befelé defókuszáljuk a képet, amíg 3-5 gyûrût nem látunk a csillag helyén. Ha a gyûrûk egyenletesek minden oldalon, akkor jól van a mûszerünk beállítva. Ha valamelyik oldal fényesebb (mint a negyedik ábra), akkor jusztírozás szükséges.

4. A jusztírozás menete: lazítsuk meg a tartócsavarokat és az ellenhúzó csavarokkal egyesével finoman állítsunk az objektívfoglalaton. Lépésenként ellenõrizzük le az eredményt. Könnyebben boldogulunk, ha egy társunk végzi a csavarok állítását és közben folyamatosan figyeljük a látott képet.

5. A csillag defókuszált képét természetesen sok minden befolyásolja: ha nyugtalan a légkör, ha még nem hûlt ki a távcsövünk, ha hõáramlás van valamelyik oldalon, ha az okulár ferdén áll, stb. Ezek miatt a defókuszált képet sohasem látjuk teljesen szabályosnak, de ha az ábra szerinti eltolódást látjuk, javasolt a jusztírozás.

Természetesen a refraktorok sokkal kevésbé érzékenyek a jusztírozásra, mint a Newton távcsövek. A refraktorokat egy alapos beállítás után nagyon ritkán kell kell jusztírozni, míg a fényerősebb Newton-távcsövek szállítástól függően viszonylag gyakran szorulnak beállításra.


Ön a Castell Nova Kft. - Budapesti Távcsõ Centrum oldalait látja. Elérhetõségünk: 1122 Budapest, Városmajor u. 21, Tel. 1/202-5651, 20/484-9300, fax: 99/332-548. Nyitva tartás: hétfõtõl péntekig 10-18h, szombat 9-13 óra között. e-mail info@tavcso.hu (iroda), btc@tavcso.hu (üzlet) vagy castell.nova@chello.hu. Kérem, észrevételeivel tiszteljen meg minket. az oldalt készítette Szabó Áron