Kosár
kosár tartalma: 0 Ft értékben 0 termék
Budapesti Távcső Centrum

Csillagászati kislexikon

Bizonyára sok olyan fogalommal találkozik csillagászati oldalakon, melyek jelentésével nincs teljesen tusztában. Az alábbiakban szeretnénk megmagyarázni az amatõrcsillagászok néhány szakzsargonát, hogy Ön is otthonosan mozoghasson közöttünk.
 

AZ mechanika: azimutális szerelés, a távcsõ vízszintes és függõleges tengely mentén mozgatható (mint egy fotoállvány)

EQ mechanika: ekvatoriális szerelés. Az egyik tengely az égi pólusra mutat, így az égi objektumok napi mozgását könnyen lehet követni, csak az egyik irányba kell mozgatni a távcsövet (az óra-, vagy más néven rekta-tengely mentén).

fókusztávolság: a távcsõ objektívje és a fókuszpont távolsága, ez határozza meg a lehetséges nagyítás mértékét.

harmatsapka: a refraktorok objektívje elõtt lévõ 15-25 cm hosszú csõdarab, megakadályozza hogy a harmat az objektíven csapódjon ki.

keresõ
: 5-10-szeres nagyítású kistávcsõ kb. 5 fokos látómezõvel, amely megkönnyíti az égi objektumok beállítását. Beállításakor egy távoli tereptárgyat, fényes csillagot vagy a Holdat a fõtávcsõbe hozzunk be, majd a keresõben a szálkeresztek közepére állítsuk be ugyan azt az objektumot.

nagyítás: Nem az a legfontosabb egy távcsõnél, hogy mekkora a nagyítása. Áruházakban találkozunk olyan távcsövekkel, amelyeket az elérhetõ több százszoros nagyítással reklámoznak. Épp ezeket a mûszereket nem szabad megvenni. Egy távcsõ elvileg bármekkora nagyításra képes lehet, általában 20 és 200-szoros nagyítás között szokás használni. A távcsõ objektívje a fókuszpontban létrehoz egy képet, amit az okulárral felnagyíthatunk, mintha egy képzeletbeli ernyõt néznénk az okuláron keresztül. Az okulár fókuszától függ, hogy mekkora nagyítást látunk. A nagyítás a távcsõobjektív fókuszának és az okulár fókuszának hányadosa. Pl. egy 1000 mm fókuszú távcsõ 25 mm-es okulárral 40-szeres nagyítást ad.

objektív: a távcsõ legfontosabb és legdrágább eleme amely egy fókuszpontba gyûjti össze a csillagok halvány fényét. Lehet lencse (akromát) vagy tükör (szférikus vagy paraboloid felülettel). A távcsõ (és az objektív) legfontosabb tulajdonsága az átmérõje és általában ez határozza meg a távcsõ értékét. Minél nagyobb felületen gyûjti össze a fényt, annál halványabb dolgokat figyelhetünk meg. Lényeges tulajdonsága még a fókuszávolság és az optikai minõség. Pl. egy 80/400-as távcsõ átmérõje 80 mm, fókusza 400 mm.

okulár: az objektív képét az okulár segítségével tudjuk nagyítani, az okulártól függ az adott nagyítás mértéke.

okulárkihuzat: az okulár tartója. Az okulárkihuzatnak pontosan az objektív optikai tengelyében kell lennie a fókuszpont közelében. Legelterjedtebb a 31,7 mm-es (1,25 hüvelyk) belsõ átmérõjû kihuzatok, régebben a 24,5 mm-es (0,965 hüvelyk) méret volt elterjedtebb. Az okulárkihuzatnak legalább 5-10 cm-es úton mozgathatónak kell lennie, hogy a képet élesíteni tudjuk.

óragép: ekvatoriális mechanikán ellensúlyozza a Föld forgását és követi a csillagokat napi mozgásuk során. A vizuális munkát megkönnyíti, fotózáshoz pedig szinte nélkülözhetetlen.

RFT: Eredetileg Rich Field Telescope, azaz "gazdag látómezejû távcsõ", de hogy az RFT megmaradjon, "rövid fókuszú távcsõ"-nek is fordítják. Lényegében az f/5 körüli nagy fényerejû távcsöveket hívhatjuk így, hiszen a nagy fényerõ kis nagyítást, rövid tubust és mély-ég objektumok megfigyeléséhez alkalmas távcsövet jelent.

tubus: lényegében a távcsõ csöve, amely nem mindig a hagyományos csõ alakú alkatrész. Lehet pl. rácsos, vagy Newtonoknál teljesen nyitott is. Tartalmazza az objektívet és az okulárkihuzatot.

vizuális megfigyelés: az égi objektumokat saját szemünkkel figyeljük meg.

Ha olyan fogalommal találkozik a csillagászati irodalomban, amely Ön szerint ide kívánkozik, kérem ossza meg velünk.


Ön a Castell Nova Kft. - Budapesti Távcsõ Centrum oldalait látja. Elérhetõségünk: 1122 Budapest, Városmajor u. 21, Tel. 1/202-5651, 20/484-9300, fax: 99/332-548. Nyitva tartás: hétfõtõl péntekig 10-18h, szombat 9-13 óra között. e-mail info@tavcso.hu (iroda), btc@tavcso.hu (üzlet) vagy castell.nova@chello.hu. Kérem, észrevételeivel tiszteljen meg minket. az oldalt készítette Szabó Áron