Kosár
kosár tartalma: 0 Ft értékben 0 termék
Budapesti Távcső Centrum

<-- 721 722 723 724 725 -->

--> IC1396 – Elefántormány
Készítette: Feltóti Péter
Műszer: SkyWatcher 200/1000 Newton, SkyWatcher kómakorrektor F/4
Kamera: Canon EOS 600D (átalakított)
Vezetés: Lacerta M-Gen autoguider, 53 mm-es mini vezetőtávcső
Mechanika: SkyWatcher NEQ6 Pro Synscan (átalakított)
Feltöltés dátuma: 2016.07.11. 08:00
Készítés dátuma: 2016. július 7.
Hely: Tardosi fennsík
Ezpozíciós adatok: 118*8perc ISO érték: 800
Légkör: Átlátszóság: 7/10 Nyugodtság: 7/10 Hőmérséklet: 18°C
Képfeldolgozás: Registar, Nebulosity, Photoshop CS5
Megjegyzés: Idén először nagyon kegyes volt az időjárás, és bár az év legrövidebb éjszakáin, de bőven volt derül idő. Ezt kihasználva 7 éjszakát szántam ennek az izgalmas területnek a fotózására. Végül 118 darab 8 perces nyers képet sikerült gyűjtenem az Elefántormányról. Talán először adódott olyan, hogy némi extra jusztírozáson kívül semmilyen technikai problémába és szívásba nem ütköztem. Ennek eredményeképpen a 7 éjjel során 2 !!! darab nyerset kellett kidobnom vezetési hiba miatt plusz néhányat szél miatt, ami az egyik éjjel volt kicsit erősebb a kelleténél. A feldolgozás során sem igen ütköztem nehézségbe, elmaradt a szokásos hajtépés. Talán annyi kompromisszumot kellett vállalnom, hogy a rendkívül sűrű csillagmező miatt viszonylag lapos görbéket húztam, emiatt némi kontrasztot vesztettem, de ha meredekebben húztam, a csillagok brutálisan feljöttek, megduzzadtak. Mivel számomra a teljes látómező harmóniája és esztétikussága fontos, ezt a kis kontrasztvesztést el tudom engedni. Mit gondoltok? Nem estem át a ló túloldalára? A nyersek Tardoson, Nagy Hideg-hegyen és Mezőfalván készültek június 6. és július 7. között. A nettó 15,7 óra expo bruttó 45 óra ég alatt töltött időt jelent (érkezéstől indulásig) és több mint 1000 km autózást. Ilyen, amikor szinte folyamatosan van ég. Tényleg már-már jól jött egy két borús este, hogy lehessen pihenni is  Szívesen veszem, ha láttok javítani valót, és megosztjátok velem. Akár szubjektív, akár objektív az észrevétel.

<-- 721 722 723 724 725 -->


5 hozzászólás:

PeterF (2016.07.12. 22:34):
Köszi Iván a kommentet. Na megnyugodtam akkor hogy a színek rendben vannak, ebben reménykedtem. Ami a bal oldali fényes csillagot illeti, valóban, ez az egyetlen hiányérzetem, én is szívesebben látnám ragyogóbban, azt hiszem konkrétan tudom is, hogy mire gondolsz (azt hiszem), imádom az olyan fényes csillagokat a látómezőben, de amúgy azt is jól látod/sejted, hogy szándékosan próbáltam visszafogni a csillagokat, hát ő ennek véletlenül áldozatául esett sajnos. Amikor ez feltűnt, akkor már nem volt szívem visszamenni érte, mert a kép többi része egyébként nagyon tetszett. Ehhez még kell egy kis rutin, de ez a szép benne :-)
ÉderIván (2016.07.12. 18:19):
Szia Péter! Nekem nagyon tetszik a kép, örülök, hogy minden szempontból felhőtlen fotózás végeredményének lehetünk szemtanúi. :)
A színek szerintem nagyon rendben vannak, a bíborosodás azért van, mert ott már az OIII vonal is keveredik a színképbe, míg a jobb oldalon főleg csak a Ha. Szépen jönnek a reflexiós részek is, azoknak a színével (sárgás, kékes, barnás területek). A kontraszttal nekem nincs bajom, de a csillagok és a köd aránya persze mindig nehézséget okoz, főleg, ha a seeing nem a legjobb és felfújtabbak a csillagok. Én személy szerint a bal oldali fényes csillagot jobban hagytam volna ragyogni (akár beégni), most talán kicsit bágyadt lett. Mondjuk nem tudom, hogy tudatosan vigyáztál-e arra, hogy ne legyen annyira felfényesedve. De ez csak apróság, amúgy tényleg nagyon szép lett a kép, gratulálok!
PeterF (2016.07.11. 22:46):
Sziasztok! Köszönöm Zsolt, örülök, hogy tetszik! Zoli, neked is köszönöm, az a bíborosodás engem is meglepett, mert nem sok helyen láttam, de az így esett ki a gépből, nem módosítottam rajta. Már az alap görbézésnél is látszott, hogy teljesen más színe van, mint a jobb oldali fodroknál. kicsit jobban utánanézve láttam, hogy másoknál is előjött ez a színárnyalat, ezért úgy gondolom, hogy az ott valós. Ha rosszul gondolom, és valami hiba folytán került oda, akkor szóljatok :-)
HZsolt (2016.07.11. 22:38):
Gratulálok Péter ez szenzációs kép lett!Minden szempontból hihetetlen szép.
bzpc (2016.07.11. 22:29):
Szia Péter! A kontrasztra én nem panaszkodnék a helyedbe, sőt. Tényleg jól megadtad neki a expot, hogy kihozd belőle a részleteket. Nekem bejön, beállításban, kompozícióban nagyon emlékeztet a sajátomra, bár az messze nem kapott ennyi expot. Szóval gatula hozzá! Talán egy apró észrevétel, az ormány körül inkább kezd a bíborba elmenni, talán egy kis vörös keverést még elbírna. De lehet csak az én szememnek tűnik így.

Ön a Castell Nova Kft. - Budapesti Távcsõ Centrum oldalait látja. Elérhetõségünk: 1122 Budapest, Városmajor u. 21, Tel. 1/202-5651, 20/484-9300, fax: 99/332-548. Nyitva tartás: hétfõtõl péntekig 10-18h, szombat 9-13 óra között. e-mail info@tavcso.hu (iroda), btc@tavcso.hu (üzlet) vagy castell.nova@chello.hu. Kérem, észrevételeivel tiszteljen meg minket. az oldalt készítette Szabó Áron