Kosár
kosár tartalma: 0 Ft értékben 0 termék
Budapesti Távcső Centrum

Pólusra állás

VargaJános

VargaJános
2017.06.09. 11:56
#111


Előzmény: #109
Nem tudom született-e már úgy amatőrcsillagász, hogy mindent tudott! Mindenesetre én még nem láttam ilyet! Képzeld, egykor még a normál filmes korszakban elég sok mindent tudtam ezekről a dolgokról, csak aztán több mint 20 évet kihagytam, és amikor visszatértem a digitális világba, és meghallottam azokat a szakszavakat amik az eltelt időszak újdonságaihoz kötődtek, nem tudtam jó helyen járok-e! Persze, hogy kell az a távcső, foglalkozni kell vele, ismerettségre szert tenni már tapasztaltabb amatőrökkel, és jön minden ismeret magától szép sorban, csak nem szabad az egészségesnél türelmetlenebbnek lenni! :)

,

 

cserkuti.tamas

cserkuti.tamas
2017.06.09. 05:59
#110


Előzmény: #109
Üdvözöllek Hedvig !
Interneten rengeteg információt találsz, kezdésnek inkább könyvet javasolnék a BTC honlapján a kiadványok fül alatt találsz könyveket, csillagok távcsővégen cimmel , abban sok kezdőknek való információ található.

 

Hedvig

Hedvig
2017.06.08. 20:54
#109

Sziasztok!

Az előző hozzászólások alapján úgy gondolom én sokkal kezdőbb vagyok bárkinél....
Kaptam egy távcsövet, Sky Watcher BK 609 EQ1. De sajnos már az összeszerelésnél megakadtam, mert tele van a használati utasítás olyan fogalmakkal amik számomra ismeretlenek (pl. mechanika összeszerelésénél deklináció tengely, nem értem mit jelent hogy a mechanikafejet 46 es 48 fok koze kell allitani lakhelyemnek megfelelően, nem tudom mi az a rektaszcenzió tengely...). Ebből nyilvan az kovetkezik hogy szinte semmit sem tudok, szóval szeretnelek megkerni Titeket, hogy ajanljatok nekem olyan odalakat - mar ha leteznek ilyenek - ahol az alapveto fogalmakra magyarázatot találok.
Hogy minek az ilyen embernek távcső? Hát az univerzum csodálatára és abban való elmerülésre, hogy milyen meggyugtatóan kicsi vagyok és milyen csodálatos dolog részese😀

Segítségeteket előre is köszönöm,

Hedvig

 

Frigyes

Frigyes
2017.05.09. 09:23
#108


Előzmény: #107
SZia!
Mit jelent az, hogy folyton lecsúszik a Polaris? Kivándorol a kis karikából? Milyen módszerrel próbálsz pólusra állni? Lehet, hogy egyszerűbb, ha leírod, mit szoktál csinálni és arra kapsz konkrét javaslatokat, ha esetleg valahol hiba van.
Az aluláb sajnos tényleg nehezíti a fotózást, sok az átvitt rezgés. Ezt csökkentheted, ha a lábakat alkotó csöveket feltöltöd pl. finom sóderrel, illetve a közepére (pl. okli tálca) teszel valami súlyt. És ne húzd ki nagyon a lábakat, minél bejjebb vannak, annál kevésbé rezeg. Nem lehetetlen egyáltalán alulábbal fotózni, bár nyilván nem egy álom. :) A legnagyobb hibája az, hogy nagyobb súlynál a plattform (ahol a lábak csatlakoznak a tengelykeresztet fogadó blokkhoz) elcsavarodik az erőhatások miatt. De lehet gyakorolni, tanulni vele, később meg fejleszteni komolyabb mountra.
Üdv: Frigyes

 

Moldrik

Moldrik
2017.03.31. 10:59
#107

Sziasztok, Üdvözlök mindenkit!

Olyan kérdésem lenne illetve kérésem lenne, hogy végre kezd összeállni egy alap fotós felstzerelés
- Mira S 150/750 tubus
- (Sajnos még) Eq3 "alulábas" mechanika 2 tengelyes vezérléssel
- Nikon D750
és mnden más egyéb dolog ami szükséges lehet ennek a műfajnak a megismeréséhez!

Kérdésem a követlező lenne a Pólusra állással vannak problémáim mert akárhányszor probálom rá állni hiába forgatom el folyton lecsúszik a Polaris.. :S

Javasoltak olyat nekem, hogy Lehet Kolimálni kellene. milyen formában illetve lehetőségek merülnek fel ezalatt? Ugyan akkor tudom, hogy nevetséges alulábas EQ3as álványról fotózni tudnom, de úgy gondoltam, hogy megtanuljam tökéletesen elég! :) kerestem a pólusra állásról videokat a neten de nem igazán egyértelmű ez a dolog nekem ezért gondoltam, hogy hátha tudna itt nekem valaki segiteni ebben a témában! Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdvözlettel
Lelkes Kezdő! :)

 

PSuveges

PSuveges
2017.01.05. 20:20
#106


Előzmény: #105
Üdv! BÚÉK! Próbáld meg a gyári beállítást (restore factory settings, vagy valami hasonló). Nekem is volt már ilyen esetem és ez segített.

 

Pollux

Pollux
2017.01.05. 14:09
#105 (szerkesztve)

Üdv Mindenkinek!
Gyorsan kiírom magamból a dolgot míg friss az "élmény".
Már második éjszakámat vágja haza a tény hogy vmi oknál fogva egyszerűen nem tudok pólusra állni, pedig kizártam már mindent.
Adott egy fél éve bordásszíj upgrade-en átesett HEQ5 pro és 200/1000 newton kombó.
-3láb kivízszintezve
-dec, ra tengelyek belőve (vízszintezés után 6h, 90fok)
-mechanika kiegyensúlyozva
-mindezek többször ellenőrizve


A pólusra állást én nem szoktam túlcifrázni, mert eddig szinte kivétel nélkül sikerült 10-20'-nyi eltéréssel megúsznom... fotózásnál meg ennyit tud korrigálni az auto-guider. Tehát semmi king-féle történet, csak a klasszikus:
-a delelő polaris piktogrammja a föld fele néz
-az RA tengelyt addig tekerem amíg a polaris aktuális óraszögéhez nem ér (itt jegyezném meg hogy a kézivezérlő és a stellarium planetárium program között 20' -nyi az eltérés...megcsináltam mindegyik értékkel de nem ez a hiba forrása)
-a magasság és a azimut állító csavarokkal a kívánt helyre állítom a mechanikát
-synscan koordináták, dátum, idő beállítva (daylight saving/nyári időszámítás kikapcsolva)
-3csillagos betanítás...ALCCD kamera+sharpcap program+notebook...tuti h a csillagok a látómező közepére kerülnek (a holtjátékra figyelek..utoljára a fel és jobbra iránygombokat nyomom)


Majd a végén a kézivezérlő 1foknyi eltérést mutatott egyik este magasságban, másik este szintén 1fokot de most vmiért azimutban. A vicces az hogy a másik érték tökéletes (10' alatti)


Már a hajamat tépem lassan kínomban. Jégkockává fagytam és elszalasztottam 2drága tiszta éjszakát.
Eddig ment minden flottul...nem értem mi okozza a gondot.
Kérlek titeket akinek van vmi ötlete írjon!


Köszönöm! Üdv és BUÉK!

 

rol_ler

rol_ler
2015.04.28. 13:16
#104 (szerkesztve)

Előzmény: #103
Minden kezdet nehéz. :-D
(Sötétben sötét van.)

 

rol_ler

rol_ler
2015.04.25. 11:17
#103


Mit tegyek, ha nem tudom az RA tengelyt a megfelelő helyzetbe forgatni (eq5: motorok, burkolatok ütköznek)? Tekerjem a pólustávcsövet a megfelelő pozícióba (lötyög, pontatlan lesz)?

 

rol_ler

rol_ler
2015.04.20. 16:41
#102


Előzmény: #101
Mekkora lúzer vagyok! Legalább szereztem nektek egy jó napot.
Köszönöm!

 

ÉderIván

ÉderIván
2015.04.20. 15:59
#101


Előzmény: #100
A pólustávcsövet ha kitekered, akkor a kontraanyát ha meglazítod, a csövet forgatva élesre lehet állítani a csillagokat is, miközben a szállemez is éles marad. Hasonlóan, mint a keresőtávcsőnél, csak itt a pólustávcső egész belső csövét forgatnod kell.

Iván
BTC
__________________________________________________________
TMB130 F/6, 200mm F/3.8, 300mm F/4, EQ6, F51, átalakított EOS 5D MkII
www.astroeder.com

 

rol_ler

rol_ler
2015.04.20. 15:13
#100


Előzmény: #99
Szervusz!

Autoguide még nincs. Már tiszta a pólusraállás, amennyiben jól értelmezem a synscan paramétereit: #97 hsz.
Már csak a pólustávcsőben látott képnél nem értem, hogyan lehet pontosan beállítani a polarist a helyére, mert ahogy írtam: vagy az ábrát vagy a polarist állítom fókuszba. Mikor az ábra éles, akkor a polaris "öklömnyi" paca, mikor a polaris éles, akkor nem látni az ábrát. Köztes állapotban sem hinném, hogy pontosan lehetne beállítani. Nem hiszem, hogy helyes így.

 

ÉderIván

ÉderIván
2015.04.20. 14:52
#99


Előzmény: #98
Szia!

A DEC tengelyt azért kell 90 fokban elforgatni, hogy kilásson a pólustávcső. Nem kell pont 90 fokban, már 70-80 fokban is kilát. Csak ez az értelme, semmi más.
Az RA tengelyt meg úgy kell forgatni, hogy a pólustávcsőben a csillagképek IRÁNYA megyegyezzen az igazi csillagképek aktuális irőpontban levő a pólushoz képesti IRÁNYÁVAL. Tehát nem kell a pólustávcsőben levő ábráknak fedni a csillagképeket, csak az iránynak kell stimmelni. Ez mivel nem igazán egzakt módszer, (kezdéshez amúgy egyáltalán nem rossz), szoktuk bonyolítani az óraszöggel és egyéb pontosabb szögmeghatározásokkal. De ha autoguidert használsz akkor nincs igazából nagy jelentősége.

A lábnak csak azért kell nagyjából vízszintben lennie, hogy ne boruljon fel a kukker.
Amúgy van olyan pólusraálló módszer, ahol számít a vízszint, mert magán a mechanikán van egy jelölés és libella, ami azt feltételezi, hogy a lábat halál pontosan kivízszintezted. De az általunk használt módszerek közül egyik sem ilyen, tehát a láb vízszintezése nem kötelező.

Iván
BTC
__________________________________________________________
TMB130 F/6, 200mm F/3.8, 300mm F/4, EQ6, F51, átalakított EOS 5D MkII
www.astroeder.com

 

rol_ler

rol_ler
2015.04.20. 14:26
#98 (szerkesztve)

Előzmény: #96
"Ettől függetlenül lehet hogy a mechnaika idióta irányba áll, de az mindegy, mert most csak a pólustávcsövet nézzük." -> Ez segít egy kezdőnek, legalábbis nekem. :)


 

rol_ler

rol_ler
2015.04.20. 12:31
#97


Előzmény: #96

Tisztul a kép, köszönöm.

Még van pár amatőr kérdésem, csak, hogy biztos legyek mit csinálok:
Synscan infója:
Polaris Position in P. SCope: itt kell kb. látnom a polarist a pólustávcsőbe nézve.
Polaris HA: ezt kell beállítani az osztott körön.
Osztott kör: felső skálát nézem (a videón az alsót használja az Úr (6:05), pedig Ő is északon van, ha jól értem).


A linkelt videóban látható módszer pontos lehet a dek. tengely 90 fokra való beállításához + RA tengely beállítása pólusra állás után: Ezek beállítása a Home/Park pozíció.

Fentiek helyesek?

Ha a fentiek helyesek, akkor már csak a pólustávcsőben látott képet kell helyreraknom, hogy hogyan lehet egyszerre fókuszban a csillag és az ábra is. E nélkül nehéz pontosan beállítani a pozíciót.

 

PeterF

PeterF
2015.04.20. 10:16
#96

Szia!

Megpróbálok segíteni neked, de sajnos én is csak a saját tapasztalataimat tudom megosztani. Több olyan bosszantó dolog is van a mechanikákon, amit valóban nem lehet egzakt módon (gyári jelölések segítségével) beállítani. Ilyen többek között a dekilánciós 90 fok is. Próbáld meg "szemre" beálíltani a tengelyt és forgasd oda a skálát. Én tettem egy jelölés magára a mechanikára szigszalaggal, ha esetleg elmozdulna a tárcsa. De a pólusraálláshoz szerintem nem kell használnod a Dec. tengelyt, csak annyira, hogy ne takarja el a pólustávcsövet.
Ha jól értem, Synscan rendszert használsz. Ez jó, mert ezzel 3 perc a bólusra állás. Első lépésben azt csináld meg, hogy a RA tengelyt addig forgatod, amíg a polustávcső szállemezén a kis karika pontosan alulra nem kerül, tehát függőlegesen nem áll. Ha minden igaz, akkor a pólustávcső egyik gyűrűjén van egy jelölés, és ez párhuzamos gyárilag (???) ezzel a pozícióval, tehát elvileg csak ezt a jelölést kell a mechanika RA jelöléséhez középre állítan. Ettől függetlenül lehet hogy a mechnaika idióta irányba áll, de az mindegy, mert most csak a pólustávcsövet nézzük. Ehhez hozzá kell forgatni a RA tengely 0 óráját. Ezzel a beállítással úgy áll a pólustávcső, mintha éppen tranziton lenne a Polaris. Ha jól adod meg a környezeti vátozókat a synscannek, akkor pont azt az óraszöget adja meg, amennyivel innen el kell forgatni a RA tengelyt ahhoz, hogy pont oda kerüljön a kis karika, ahol a Polarisnak is lennie kell. Tehát fogod és addig tekered a RA tengelyt, amíg a jelölés annyi órához és perchez kerrül, amit a synscan kiír. Ez után a mechanika azimutális állító csavarjaival beállítod a polarist a karikába és kész.
Synscan előtti időkben meg ezt a módszert használtam:

http://www.astro-baby.com/HEQ5/HEQ5-1.htm

Tulajdonképpen az előző manuális megoldása. Tudni kell hozzá egy alap tranzit időt, én november 1. 0 órát használtam. Ez nem biztos hogy jó, de mindegy is, mert a synscan minden napra tudja.
Azért merem ezt leírni neked, mert a fenti módszerrel általában tényleg sikerül fél perc alatti pontossággal pólusra állni. A legjobb eddig +9'' és + 20''
Én mindig vízszintesre állítom a mechanikát, függetlenül attól, hogy számít-e vagy nem. Az élesség kérdéshez nem tudok hozzászólni, mert nem volt ilyen problémám.

 

rol_ler

rol_ler
2015.04.19. 21:20
#95


Előzmény: #94
Erről a videóról mi a véleményetek?: https://www.youtube.com/watch?v=oXgtGQq-3V0

 

rol_ler

rol_ler
2015.04.19. 15:31
#94


Sörért, borért, pálinkáért cserébe valakinél megnézhetném a gyakorlatban is a pontos pólusraállás folyamatát?

Ismerem az ajánlást (http://www.tavcso.hu/egyeb/manual/polusraallas.pdf), de utánaolvasva sok ellentétes tapasztalatot olvastam fórumokban. A leírásban van számomra értelmezhetetlen dolog is.
Ellentétre példa: leírás fontosnak tartja a mechanika vízszintességét. Fórumokban azt olvasni nem fontos.
Leírásban nem értelmezhető számomra (gyakorlatilag új eq5 mechanikámon): "A deklinációs tengelyen beállítjuk 90 fokra a távcsövet." -> egzakt módon nem állítható be, mert a skála kézzel is eltekerhető, állítható.

Pólustávcső: vagy a benne levő ábrák élesek vagy a csillagok. Ha az ábra éles, akkor a csillagok nem pontszerűek. Így hogyan lehet a pontosan kör közepére állítani egy csillagot?

Lóránd írta már régen: "Bocs, nem akarok teljesen amatőr kérdést feltenni, de az elmúlt pár hónapban már találkoztam olyannal is, aki a pólustávcsövet próbálta forgatni. Két emberrel is. Nem feltételezem ezt, de ugye te a mechanika tengelyét forgatod, nem a kis csövet próbálod?"
Más leírásokat én úgy értelmeztem, hogy a synscan által megadott polaris óraszögének megfelelően állítsuk be a pólustávcső ábrában a polaris pozícióját, majd a mechanika lábait és az RA tengely dőlésszögét kézzel addig állítgassuk, míg a pólustávcső kis karikájában nem lesz a polaris.

Biztosan csak az én fejemben, de zavar van.
Hálás lennék, ha valaki szívesen segítene.

 

lubi1966

lubi1966
2015.03.09. 00:09
#93


Előzmény: #92
Igazán nincs mit. Gondoltam én is, hogy nem Neked kell. :-)

Üdvözlettel: Lubai Csaba (Lubi)

 

hoze

hoze
2015.03.08. 10:49
#92

Csabi! Az utóbbit (második linket) kerestem. Természetesen nem nekem kell , én tudom fejből. :) Egy kezdőnek szeretnék segíteni vele, csak én nem tudtam volna ilyen szépen szabatosan leírni.

Köszi szépen!!!

Üdv.: Hozé
http://hoze1.com/
Arcturus csillagvizsgáló, Győrújbarát, 250m tszf mag.
250/1000 CARBON ASTROGRAPH (SW optikával), 127/950 MEADE ser. 5000 APOKROMAT, 80/600 SW APOKROMAT, 80/400 (HORIZONT-80) vezető, M-gen autoguider, Canon 550D mod.

 

Oldalak: 1 2 3 4 5 6


Ön a Castell Nova Kft. - Budapesti Távcsõ Centrum oldalait látja. Elérhetõségünk: 1122 Budapest, Városmajor u. 21, Tel. 1/202-5651, 20/484-9300, fax: 99/332-548. Nyitva tartás: hétfõtõl péntekig 10-18h, szombat 9-13 óra között. e-mail info@tavcso.hu (iroda), btc@tavcso.hu (üzlet) vagy castell.nova@chello.hu. Kérem, észrevételeivel tiszteljen meg minket. az oldalt készítette Szabó Áron