Kosár
kosár tartalma: 0 Ft értékben 0 termék
Budapesti Távcső Centrum

Csillagászat binokulárral

ocsi

ocsi
2016.11.28. 14:49
#17

Sziasztok,

Binokulár állványt tervezek készíteni (vagy venni). 2 megoldás között nézelődtem . Az egyik a hagyományos "paralell" állvány a másik a síktükrös megoldás. Mi szól ezek mellett ( és ellen) ? Esetleg ha valakinek van ezekkel tapasztalata azt szívesen venném.
Hasonlókra gondoltam :
http://www.farpointastro.com/binocular%20mounting/ubm-No-Weights.php

http://www.homebuiltastronomy.com/downbino/

Az elsőnél a konstrukció maga érdekelne, mennyire macerás stb
A másodiknál a síktükör minősége és ha spéci kell akkor a beszerezhetősége.

köszönöm
P.István

 

saga

saga
2014.01.14. 11:22
#16


Előzmény: #13

Szia!

Ivánhoz csatlakozva csak annyit tennék még hozzá, hogy ha behozod a boltba, akkor a párhuzamosítást meg tudjuk oldani. Általában a prizmák mozdulnak el, és ezt helyre lehet hozni.

Gábor

 

kalvi

kalvi
2013.12.27. 00:27
#15


Előzmény: #14
köszönöm!!

 

ÉderIván

ÉderIván
2013.12.26. 00:53
#14


Előzmény: #13
Hát, ha messzebbről belenézel a cső két oldalába, akkor ott látszik, ha az egyik nagyon el van állítva. De egy jól beállított binokulárban is lehet az egyik oldal (vagy mindkettő) fényútja kicsit ferde.
Igazából nem lényeg, hogy melyik állítódott el.

Iván
BTC
__________________________________________________________
TMB130 F/6, 200mm F/3.8, 300mm F/4, EQ6, F51, átalakított EOS 5D MkII
www.astroeder.com

 

kalvi

kalvi
2013.12.24. 23:32
#13

Sziasztok!
Sajna az interneten nem találtam választ arra a kérdésre, hogy ha egy binokulár "kettőz" akkor azt, hogy lehet megállapítani, hogy melyik oldal lehet a hibás?
Köszönöm előre is...
Kalvi

 

saga

saga
2012.08.06. 09:54
#12


Előzmény: #10

Szia!

Egyetlen egy tanácsot adok csak, de ezt szívleld meg. Minden binokulárt ki kell próbálni a megvásárlás előtt! A Távcsőboltban lehetőség van ezekbe belenézni és eldönteni, megfelelő-e. Ugyanis nagyon sok paraméter változhat: a szemtávolság, az élességállítás, de akár a képminőségbe és a látómező méretébe is beleköthetsz. A boltban binokulárok széles választéka található, köztük az általad javasolttal teljesen megegyező Bytrek típus. Egyébként én nem javasolnám a 20x50-est, hanem inkább egy 7x50 vagy 10x50-est. De mindent ki kell próbálni. Ha csak nappal használod, akkor elég lehet egy 10x25-ös is, ennek nagyon szép képe van, nappali nézelődésre ideális. Állvány sem kell hozzá.
Üdv
Gábor

 

Kálmán

Kálmán
2012.07.30. 11:09
#11


Előzmény: #10
Üdv neked is.
Elnézést a kifejezésért,ettől és hasonló kategóriás távcsövekről nagy ívben lebeszéllek.Ettől már csak 3500 ft-rt kapható narancs szinre szinezett lencséjű"Rambó"távcsövek rosszabbak.Veszem a bátorságot,hogy tanácsot adjak ez ügyben annál is inkább mert nekem nap-mintnap egy 12x60-as van a nyakamban 10-12 órát.Könnyebben is vihető,kényelmes a nagyítása a pupilla nyilása és a pupilla távolsága is nagyon jó.Elsődleges legyen,hogy ne terhelődjön a szem.Nagyobb nagyítás nem is mindég kell.Lényegesebb a távcső átmérője mert ezáltal több fényt ereszt át és lényegesen javul a felbontás.Vagyis finomabb részletek figyelhetők meg.És nem utolsó sorban nagyon jó lesz a szürkületi értékünk.Ha ezt nagyobb nagyítású távcsővel akarjuk elérni gyengébb lesz az f. értékünk és a kézremegés következtében nem látjuk már olyan élesen a témát és ez szem fáradáshoz vezet.
Ha javasolhatom neked,menj el személyesen a BTC-be ott megtalálják neked a céljaidnak leginkább megfelelő eszközt.
Üdv,Kálmán

 

Erno83

Erno83
2012.07.30. 09:45
#10

http://shopline.hu/product/home.action?id=93575&type=5091&tabname=muszaki&_v=Dorr_Dorr_Alpina_Pro_20x50_tavcso

Üdv Mindenkinek!

Lehet,hogy kérdésemet nem a megfelelő helyen teszem fel,amennyiben ez így van elnézést kérek.
Nos a fenti linket azért küldtem el,mert konkrétan arról a binokulárról kérném ki a véleményeteket.Természetjáráshoz,vadmegfigyeléshez,néha repülőgép megfigyeléshez használnám.A 20x-os nagyítást állvánnyal kompenzálni tudom,de állvány nélkül is használtam már ilyen nagyítású távcsövet.Szóval érdekelne minden vélemény,főleg ha valaki már találkozott ezzel a távcsővel és személyes tapasztalata is van vele kapcsolatban.
Nem a legszebben kivitelezett termék,de....

Előre is köszönök minden segítséget!

Tiszta eget mindenkinek! 

mozdonyos

mozdonyos
2012.07.26. 22:55
#9 (szerkesztve)

Szia.Köszönöm szépen a gyors választ.Örülök neki,hogy van rá esély.Előreláthatólag 2012 szeptember elején lesz számomra aktuális.Amikor már biztos a részemről,akkor feltétlen megkereslek benneteket e-mail-en.Esetleg ha addig arra járok,akkor beugrok az üzletbe.Üdv.

 

ÉderIván

ÉderIván
2012.07.26. 20:24
#8

Szia!
Persze, természetesen beszerezzük, semmi akadálya.
Kérlek a btc@tavcso.hu emailen vedd fel velünk a kapcsolatot!


Iván
BTC
__________________________________________________________
TMB130 F/6, 200mm F/3.8, 300mm F/4, EQ6, F51, átalakított EOS 5D MkII
www.astroeder.com

 

mozdonyos

mozdonyos
2012.07.26. 07:02
#7

Szia Iván.Most egy különlegesebb kérdésem lenne:van-e rá esély egy olyan termék beszerzésére(akár egyedi beszerzés is) a közeljövőben,amit jelenleg nem forgalmaztok?Konkrétan a Delta Optical Titanium 65ED spektívjére gondoltam.Mivel Delta fan vagyok,meg olvastam egy tesztet róla,szimpatikusabb lenne számomra mint az Acuter 65ED.És ha az árakat nézem,akkor még talán olcsóbb is.Előre is köszönöm a választ.Itt egy kép:Mutatom a linket:http://www.optyczne.pl/11.1-Inne_testy-Test_czterech_lunet_obserwacyjnych_65ED.html

 

mozdonyos

mozdonyos
2012.06.08. 21:32
#6

Szia.Köszönöm szépen az infókat.Remélem hamarosan kapható lesz.(8×42-est szeretnék majd venni túrázásokhoz).Üdv.

 

ÉderIván

ÉderIván
2012.06.08. 16:38
#5

Szia!
Lesznek. Mintadarabokat már kaptunk belőlük, a nagyobbakhoz hasonlóan igen jók. Azonban még nem tudni mikor lesz kapható, de amint érkezik belőlük, a honlapon fent lesz az újdonságok között.

Iván
BTC
__________________________________________________________
TMB130 F/6, 200mm F/3.8, 300mm F/4, EQ6, F51, átalakított EOS 5D MkII
www.astroeder.com

 

mozdonyos

mozdonyos
2012.06.04. 10:16
#4 (szerkesztve)

Sziasztok.Érdeklődni szeretnék hogy a hazájában(Lengyelországban) nem régóta forgalmazott porrós Delta Titánium 8×42-es/10×42-es keresőket forgalmazni fogjátok-e itthon,és ha igen,akkor előreláthatólag mikortól lesznek kaphatóak?Előre is köszönöm.

 

saga

saga
2011.10.06. 17:16
#3

Szia Zoltán,

Sajnos ilyen binokulárt még nem próbáltam ki csillagászat céljára, de az a véleményem, ha jól meg van építve és optikailag kiváló, akkor nagyon kellemes társ lehet az ég alatt.
A változtatható nagyítás segít felbontani a nyíthalmazokat, részleteket látni a Holdon, esetleg a Jupiter fő sávjait észlelni. Ugyanakkor optikailag jobbnak kell lennie egy átlag binokulárnál, mert a nagyobb nagyítás jobban előhoz mindenféle optikai hibát.

Kíváncsian várom a baszámolódat a zoom binoval való églelésről!

Gábor

 

Zoltan.Riesz

Zoltan.Riesz
2011.09.25. 08:18
#2köszönve az értékes összefoglalót kérdezném, mi a véleményed csillagászati észleléshez zoom binokulár (pl. 9-27x56mm) alkalmazásáról (amely természetfigyeléshez praktikus, így -akár- többcélú műszer is lehet/ne/).

__________
lencsebarát

 

saga

saga
2011.09.15. 12:39
#1

Sziasztok,

Én évtizedek óta rajongok a binokulárral történő csillagászati észlelés iránt. Szeretném megosztani veletek az élményeimet, és igyekszek választ adni a kérdéseitekre.

A fő kérdés: mit lehet látni egy binokulárral az égből? Sablonosan fogalmazva: mindent! Persze a kis, nem változtatható, nagyítás kereteket szab.

Az, hogy mit is figyelhetünk meg, a műszer fénygyűjtő képességétől is függ.

Egy binokulár nagyítása jellemzően 8-20x közötti. A kisebbeknél kisebb, a nagyobb átmérőjűeknél nagyobb. A látómezejük az égen kb. 6 és 3 fok között mozog. Ez azt jelenti, hogy az átlagos binokulár 8-12 telehold átmérőjű égterületet mutat.

A binokulár ezért olyan égitestek, égitest-csoportok megfigyelésére jó, melyek igen nagy kiterjedésűek. Nincs sok értelme a Jupitert vagy a Marsot binokulárral észlelni, mert egy apró, alig kiterjedt pontot fogunk látni, részletek nélkül. A Jupiternél a holdakat megpillanthatjuk. A Holdat már sokkal kellemesebb megfigyelni, itt láthatjuk a tengereket és a főbb krátereket.

A binokulár a legszebb képet a Tejút csillagmezőiről, a nagyobb, kiterjedtebb, fényes csillaghalmazokról és a fényesebb üstökösökről mutatja. Gondoljunk csak bele! Néhány nagy gáz- és porköd, vagy halmaz olyan nagy méretű (több fok átmérőjű), hogy egy normál csillagászati távcső legkisebb nagyításával sem fér el a látómezőben. Ellenben a binokulár látómezőjében kényelmesen elfér, jól tanulmányozható, még akkor is, ha esetleg a binokulár kissebb átmérőjű lencsékkel rendelkezik. Tipikusan ilyen a Fátyol-köd, az Északamerika-köd, vagy az M24. Az M45-ről (Fiastyúk) is egy binokulár adja a legszebb látványt. Hosszasan lehetne sorolni ezeket az objektumokat. Ha egy fényes üstökös tűnik fel az égen, akkor a távcsőben legfeljebb a fejét, esetleg a csóva első, rövid szakaszát lehet tanulmányozni. Binokulárral ezek a fényes üstökösök szépen láthatóak, és a nagy látómező miatt sokszor a csóva több fok hosszan követhető!
Még akkor is kellemes élményben lehet részünk, ha szinte céltalanul bolyongunk a Tejútban a binokulárral, a fényes csillagfelhők, halmazok, a közöttük kanyargó sötét porösvények (sötét ködök) látványa felejthetetlen élményt nyújt.

Binokulárral észlelni mindenhonnan lehet, de a legjobb a sötét, vidéki, esetleg hegyvidéki ég. A műszer kis mérete és tömege miatt könnyedén elvihető a világ bármely pontjára, legmagasabb hegyére.

A binokulárral végezhetők komoly észlelések is. Ha sikerül egy üstököst megfigyelnünk, akkor annak adatait feljegyezve (www.ustokosok.mcse.hu) és beküldve értékes adatokat szolgáltathatunk a tudománynak is. A fényes változócsillagokat (vcssz.mcse.hu), különösen a félszabályos típusúakat legeredményesebben egy binokulárral (pl. 10x50, 15x70) lehet észlelni, fényességüket feljegyezni. Ezeket a lassan változó fényű csillagokat nem észlelik a profi csillagászok, épp a lassú változás miatt. Az amatőr hosszú évek, évtizedek alatt gyűjthet adatkat a fénymenetükről.

Remélem hasznos tippeket adtam, most várom a Ti hozzászólásaitokat, élménybeszámolóitokat, binokulárokkal kapcsolatos kérdéseiteket.

Sánta Gábor
(Snt)

 

Oldalak: 1


Ön a Castell Nova Kft. - Budapesti Távcsõ Centrum oldalait látja. Elérhetõségünk: 1122 Budapest, Városmajor u. 21, Tel. 1/202-5651, 20/484-9300, fax: 99/332-548. Nyitva tartás: hétfõtõl péntekig 10-18h, szombat 9-13 óra között. e-mail info@tavcso.hu (iroda), btc@tavcso.hu (üzlet) vagy castell.nova@chello.hu. Kérem, észrevételeivel tiszteljen meg minket. az oldalt készítette Szabó Áron