Kosár
kosár tartalma: 0 Ft értékben 0 termék
Budapesti Távcső Centrum

Refraktorok leképezésének javítása

cserkuti.tamas

cserkuti.tamas
2017.02.27. 12:25
#39


Előzmény: #38
Üdvözöllek nálam 127/1200 voltak gondok nem volt az optikai tengely központban az a defókuszált képen látszott is egyik oldala fényszegény volt a képnek és életlen a jusztirozás megoldódott akkor amikor a lencsék a fészkükben teljesen helyükre kerültek.
Sok foglalatban a lencsék dönthetőségével lehet korrigálni a kisebb hibákat.

 

Vulpecula

Vulpecula
2017.02.26. 20:05
#38


Előzmény: #3
Lencsés távcsövet miért kellett jusztírozni?!

 

Vulpecula

Vulpecula
2017.02.26. 20:01
#37


Előzmény: #1
Szia!A szóban forgó távcső a 110/806-os Mizar. Volt szerencsém nézelődni vele anno, igazat adok, nagyon szép a leképezése.

 

cserkuti.tamas

cserkuti.tamas
2016.06.17. 05:48
#36


Előzmény: #35
Szia Zsiga !
Pislogok csak mit is mondhatnék ,nekem van egy (japán) Revue 60/700 refraktor ő benne például nem volt légrés bár használtan vettem ,a kihuzat annyira ferdén volt a tubusban furva ,hogy át kellett furnom a felfogatást.
Fogok vele végezni egy tesztet ,mi okozza azt a jelenséget ,hogy nincs diffrakciós gyűrű.
Az értke nem sok természetfigyelésre használom olykor olykor,megnézem a lencséket össze vissza rakva mikor okozza a te jelenségedet és kb milyen lencseállásnál milyen is a kép.

 

Zsiga14

Zsiga14
2016.06.16. 21:58
#35 (szerkesztve)

Előzmény: #34
A Budapesti Távcső Centrum dolgozójával beszéltem , ő mondta azt amit leírtam , a távcső is onnan van. Sajnos még nem ismerek senkit a közelben aki értene hozzá de majd körülnézek .Kössz a segítséget mindenkinek

 

András

András
2016.06.16. 18:52
#34


Előzmény: #32
pff hát ez nettó marhaság szerintem, amit a tag mondott, közepes nagyítást adó okulárral egy fényesebb csillagot a zenit környékén ha megkeresel, intra- és extrafokálisan látni kellene a diffrakciós gyűrűket. Meg sem merem kérdezni, ki a forgalmazó, valami romániai cég?
Azért azt hozzáteszem, továbbra is azt gondolom a legjobb megoldásnak, hogy keress a közeledben olyan amatőrcsillagászt vagy szakembert, aki képes egy csillagteszt alapján megmondani a távcsőről, hogy mit tud. Így a forgalmazó is kisebb eséllyel fog lerázni.

 

cserkuti.tamas

cserkuti.tamas
2016.06.16. 18:00
#33


Előzmény: #32
Szia Zsiga!
Az autokollimációs távcsőteszt is azt mondja legalább az átmérő mm-ben vett nagyitás vagy több kellene hogy legyen, de a 100x nagyitás már jónak kellene ,hogy legyen.
Legalább a lazitástól a tüskék a képből eltávoztak a lazitás során.
Ha a kép 100x nagyitáson sem éles akkor 200x nagyitáson miért lenne éles.
A nagyitást addig szoktuk fokozni amig csak lehet de a légkör vagy a távcső lekorlátozza általában.


 

Zsiga14

Zsiga14
2016.06.16. 15:20
#32


Előzmény: #31
Sziasztok . Ma beszéltem a forgalmazóval és azt mondta hogy ez így normális hogy 100x nagyitásnál nem látok semilyen gyűrűt a csillag körül mert ahhoz jóval nagyobb nagyítás kell , szerinte ehhez a távcsőhöz legalább 200x nagyitás ajánlott a bolygózáshoz és akkor észrevehető lesz a két okulár közötti minőségi külömbség is .

 

cserkuti.tamas

cserkuti.tamas
2016.06.15. 19:06
#31


Előzmény: #30
Szia Zsiga !
Defókuszált közepesen fényes csillagon a 100 x nagyitással több gyűrűt is látnod kellene (Autókollimációs távcsőteszt ) fotókat a weben látható milyennek kellene lennie ha a gyűrűk nincsenek meg akkor valami nem oké a lencsékkel.
A forgalmazóval a kapcsolatot fel kell venni mit mondanak rá erre a jelenségre az hogy meglazitottad vagy kivetted a lencsét egetverő gond nem lehet mert olykor tisztitani is kell és előfordulhat,hogy a két lencse közzé is behatol por vagy cementálódik szennyeződés.
Az öt év garancia inkább arra való ,hogy a termék megbizható minőségű nem azt jelenti a csavarokat nem érinthetjük meg .
A karcokra ha az észlelő okozza bármilyen okból garancia nincs.
Én azt mondanám igy ezek után valamelyik lencse vagy forditva van a foglalaltban vagy valami balul sült el a készités során .
A gyártónak nem csak mondani kellene a difrakcióhatároltságot hanem jegyzőkönyvet kellene mellékelni a termékhez.
Ebben az esetben kellemetlen helyzetbe került az észlelő és ez sem a forgalmazónak sem a gyártónak nem jó reklám.

 

András

András
2016.06.15. 18:37
#30


Előzmény: #29
Az okulárok a látómező közepén jó képet kell hogy adjanak, ráadásul egyszerű felépítésűekről van szó, nem fogsz nagy különbséget látni. Ezen kívül az is lehet, hogy kezdőként, gyakorlatlan szemmel ordító eltérésekre számítasz - van persze, de nem akkora, hogy az egyikben elfolyó, a másikban fantasztikus a Jupiter.

 

Zsiga14

Zsiga14
2016.06.15. 15:47
#29 (szerkesztve)

Előzmény: #28Sziasztok . Összeraktam , mindent úgy tettem vissza ahogy volt nem volt túlzottan meghúzva de egy kicsivel lazábbra hagytam . Az este ki is próbáltam és most már nem húz el sem függőlegesen sem vízszintesen . Az viszont továbbra is fennáll hogy a két okulár által adott kép között nem látok külömbséget . A Szaturnusznak látom a gyűrűjét de a cassini rést nem , a Jupiternek látom a holdjait , a csíkokat rajta , a vörös foltot nem , mindezt Barium 10mm-es és Baader Classic Ortho 10mm-es okulárral , a kettő között semilyen külömbséget nem látok . Akár bolygót akár csillagot nézek és kiljeb vagy beljebb tekerem a kihuzatot az éles fókuszt elhagyva akkor nem lesz az objektum körül gyűrű hanem csak elmosódottnak létszik majd egy növekvő fehér folt .

 

András

András
2016.06.15. 15:06
#28

Nem kell 3 fém lapkát találni feltétlenül, van olyan, hogy távtartó gyűrű van benne.
Én nem szedtem volna széjjel feltétlenül, csak elég lett volna kicsit meglazítani, aztán visszafordítani úgy, hogy érintse a lencsét, ne lötyögjön, de ne is legyen ráhúzva. Most már mindegy. (Ha a forgalmazó látja, hogy széjjel van cibálva, lehet, hogy azt mondja, hogy bocsi, szét lett szedve, viseld.)

 

Frigyes

Frigyes
2016.06.14. 21:08
#27


Előzmény: #26
Sziasztok!
Még egy ötlet. Nem lehet, hogy a belső (homorú/domború) lencse alá, ahol a tubus nyakára "ül" a lencse, bekerült valami műanyag forgács a gyárban? Akkor az egész lencseegyüttes állhat minimálisan ferdén, meghúzott gyűrű esetén is és torzulhat a fényút. Nem tudom, bevilágítva látszik-e, lehet, hogy érdemes lenne kivenni a belső lencsét is és alatta kitörölni a peremet, amire a lencse felfekszik.
Üdv: Frigyes

 

cserkuti.tamas

cserkuti.tamas
2016.06.14. 17:58
#26


Előzmény: #24
Szia Zsiga akkor ezek szerint a gyártó műanyag karikát rak a mostani lencsék légrése érdekében ez nekem ujdonság ,azt gondoltam ennek oka lehet a három pontos fekvés végett ami mindig fix.
Nagyon szoros volt a meghuzása a szoritógyűrűnek ,hogy érezted ?
Frigyes is jó tippeket adott a fórumban .
Értekezz már végre a forgalmazóval és ők mit javasolnak mi a teendő ilyenkor elég e a lazitás vagy forgatni is kell a lencsét egymástól .stb.
Remélem sikerrel jár ez a kis 102/1000refi.

 

Frigyes

Frigyes
2016.06.14. 10:42
#25

Sziasztok!
Nekem 102/500 van, dettó ugyanez a felépítés. A 2 lencse között nincs már lapka, csak a Zsiga által említett vékony műanyag karika. Ez gyárilag így van.
Ha összerakod, jó sokat lehezt szívni a kis karikával, nekem sehogy nem akart a helyére kerülni, mindig kicsúszott. Ezen felül figyelj arra is, hogy a lencsék hogyan vannak forgatva. Az én távcsövem előző tulajdonosa egy tisztítás alkalmával a frontlencsét (mindkét fele domború) fordítva tette vissza és emiatt borzalmas halókat produkált a fényes csillagok esetében. A frontlencse domborúbb oldala néz az ég felé! Az én távcsövemnél nem volt jelölés a lencsék gyári összeforgatásáról (a lencse szélén cerkás jelölés), lehet, hogy a tiédnél sem lesz. Összerakáshoz NAGYON pormentes helység kell, nekem hatszor (!) kellett újra szétszedni, mert por ment a 2 lencse közti légrésbe. Cumi...
Üdv: Frigyes

 

Zsiga14

Zsiga14
2016.06.14. 09:23
#24 (szerkesztve)

Előzmény: #22
Szia Tamás . Csak az egyik lencsét vettem ki ,alatta volt egy nagyon vékony műanyag karika , de az nem volt 0,5mm . Hétvégén lehet hogy jó idő lesz és kipróbálhatom , ha nem jó akkor visszaviszem Budapestre.

 

cserkuti.tamas

cserkuti.tamas
2016.06.14. 06:42
#23


Előzmény: #22
Szia Zsiga !
Ismét irok ha a kettő lencsét szétválasztottad és nem volt benne a fémből készült parányi kis lapocska 3db akkor késziteni kellene mert sajnos valami oknál fogva kimardt a távcsövedből (lehet épp reggeliztek)Fotókat keress a légréses objektivekről amiben látszanak a légrések és pontos tolómérő is kellene mert valami rozsdamentes anyagból kellene késziteni a vastagsága a fókusztávolság kett ezred része azaz 0,5mm
de ennek nagyon pontosnak kellne lennie .
Talán valkinek van ebben tapasztalata miből érdemes késziteni légrést tartó lapkákat és megirják nekünk.
A kapcsolatot pedig mostmár valóban fel kell venni a forgalmazóval talán ők tudnak tuti tippet is adni estleg nekik van raktáron vagy tudnak késziteni.

 

cserkuti.tamas

cserkuti.tamas
2016.06.13. 21:23
#22


Előzmény: #21
Szia Zsiga !
Látom ügyes voltál szépen szétszedted az hogy a két lencse között nem találtad meg a 3 db parányi kis légrést az megmagyarázza a képalkotást hiszen a két lencsét ők választanák el egymástól ők felelnek mindenért gyakorlatilag.
A légrést szabályzó kis lapkák nagyon picikék mint már irtam is 2x4mm nagyságu.
A kettő lencsét is szétvetted ? vagy csak eggyütt kiforditottad a foglalatból.?

 

Zsiga14

Zsiga14
2016.06.13. 19:03
#21 (szerkesztve)

Előzmény: #20
Szia Tamás. Mindent úgy csináltam ahogy írtad , egész könnyen ment , a szoritógyürü alatt volt egy ugyanolyan gyürü menet nélkül , az alatt pedig egy gumikarika majd a lencse de légrés lemezt nem találtam , ezért kivettem a lencsét is úgy hogy ráforditottam puha ruhaanyagra de ott sem volt légrés lemez aztán visszaraktam az egészet de nem húztam meg nagyon csak annyira hogy rendesen rögzitve legyen . A képen a felső lencse ki van véve . Kipróbálni egyhamar nem fogom mert esik az eső de holnapra és holnaputánra is esőt jósolnak .

 

cserkuti.tamas

cserkuti.tamas
2016.06.13. 17:22
#20


Előzmény: #19
Szia Zsiga !
Bár nekem már nincs meg a 102/1000 refraktorom de megpróbálom feleleveniteni a korábban már tapasztaltakat.
El kell távolitani a harmatsapkát ami illesztve van az enyhén kupos lencse foglalaton.
Amint a fotókat elnézem már meg is tetted.
Magáról a távcső tubusról el kell távolitani a lencsét befogó foglalatot amely jobbos menettel van felrögzitve igy azt balra kell kézzel meginditani és kisebb erőfeszitéssel meg is kell indulnia.
A müvelet során ügyelni kell arra ,hogy a lencsefoglalatot olyan helyen akard levenni ahol ha elejtenéd nem esik baja.(lehetőleg ne beton vagy csempe járólap felett)
Miután meglazult a menet csavard le a tuusról kb 4-5 menet tartja és rakd asztalra és keresd meg a szoritógyűrűt az objektiv szélénél abban van két pici furat egymással szemközti oldalon.
Ez szoritja be a lencsét ,hogy ne mozduljon és a két lencsét egymásnak szoritja.
Gyulai Pál mint akromát és apokromát épitő tervező is emlitést tesz videóiban a tulzottan megszoritott objektij káros hataásairól mely szerint a szoros izomból meghuzott szoritógyűrű széteső képet produkál.
A te esetedbe valószinüsithető ez a tény áll fent mint András észlelőtársunk is megirta ő is tapasztalt hasonló problémát saját refraktorával.
Mivel feltehetően szorsan van rögzitve a szoritó gyűrű menetje ezért kioldani lehet nagyobb erőt kell kifejteni ezért vagy tolómérő hátsó furatmérő tüskéivel próbálod mint András is javasolta a szoritó gyűrűben található két szemközti furatba kell a tüskéket helyezni és balra meginditani mert ő is jobb menetes.
Óvintézkedésnek nem árt füzet hátuljából akkora kört kivágni ami épp beleilleszkedik a lencse felületébe és megvédi azt a kiugró szerszámtól ami kárt tehet a lencsében.
Mielőtt megkezded a müveletet alkoholos filc segitségével megjegyzed a szoritó gyűrű helyzetét a foglalat falához képest a visszarögzitéshez de a te esetedben egy picit majd kevésbe kell betekerni mint ahogy volt.
A gyűrűt ki is veheted a helyéről a lencséket ne érinsd meg kézzel a gyűrű eltávolitása után láthatóvá válnak a légrések amit most lehet eltakar a szoritó gyűrű.
Egypicit meg kell vizszintesen mozgatni a foglalatot kezdjen a lencse benne oldalra mozogni majd óvatosan visszahuzni a rögzitő gyűrt ügyelve arra könnyedén menjen a foglalatban nehogy félrekapjon.
Elméletileg megoldja a problémádat a kevésbé szoros rögzitőgyűrű amelyet a jelzéstől melyet felvettél alkoholos filc tollal a gyűrűn és a foglalaton egy picit visszább kell majd ,hogy essen.A védőpapirról ne feledkezz meg filléres dolog de nagy bajtól óvhat meg.

 

Oldalak: 1 2


Ön a Castell Nova Kft. - Budapesti Távcsõ Centrum oldalait látja. Elérhetõségünk: 1122 Budapest, Városmajor u. 21, Tel. 1/202-5651, 20/484-9300, fax: 99/332-548. Nyitva tartás: hétfõtõl péntekig 10-18h, szombat 9-13 óra között. e-mail info@tavcso.hu (iroda), btc@tavcso.hu (üzlet) vagy castell.nova@chello.hu. Kérem, észrevételeivel tiszteljen meg minket. az oldalt készítette Szabó Áron