Kosár
kosár tartalma: 0 Ft értékben 0 termék
Budapesti Távcső Centrum

Tesztek


102/1000-es refraktor tesztje

A 102/1000-es "Mira" refraktor egy igen kedvező ár-érték arányú műszer, ami komoly amatőrcsillagászati célokra is remekül használható. Cseh Viktor, tapasztalt észlelő, részletes tesztet készített róla.


Lacerta 72/430-es ED refraktor tesztje

Nemrégiben tulajdonosa lettem egy Lacerta 72/430-as ED refraktornak. Szükségem volt egy könnyedén telepíthető, utazásokra is egyszerűen magammal vihető kis minőségi tubusra. Lássuk, hogyan teljesített vizuálisan!


3 mm-es SPLER okulár tesztje

Évek óta megelégedéssel használok egy 105/600-as RR akromatikus refraktort. A távcső kis nagyítás mellett több fokos látómezőt ad, így már számtalan örömet okozott nekem. Kedvenc mélyég-objektumaim között első helyen a gömbhalmazok állnak. Ha ezeket az égitesteket kisebb, 8-10 cm-es távcsövekben csillagokra bontva szeretnénk megcsodálni, akkor bizony szükséges a nagy nagyítás alkalmazása.


Orthoszkopikus okulárok tesztje

A bolygók részletei, a szoros kettőscsillagok, valamint a kis kiterjedésű mélyég-objektumok tűéles, rendkívül kontrasztos leképezést igényelnek. Erre a célra legalkalmasabbak az orthoszkopikus okulárok, amelyekből boltunk több típust is forgalmaz. Lássuk, milyenek ezek.


HARC A FÉNYSZENNYEZÉS ELLEN - fotografikus szűrőteszt

Az átfogó teszt fotografikus szempontból vizsgálja a különféle mély-ég szűrőket, melyik milyen hatásfokkal és esetleg milyen áldozatok árán használható a fényszennyezés elleni küzdelemben a különböző típusú mély-ég objektumok esetén. Fényes Lóránd tesztje.


Égi-földi vadászat

A Delta binokulárok kiválóságukat bizonyítják csillagászati megfigyeléseknél is. A Meteor havilap tapasztalt távcsöves rovatvezetőjének tesztje. Az újságban megjelent cikk internetes változata.


70/500 vs. 80/400 - avagy a kistávcsövek csatája

Megnéztük, milyenek, versenyeztettük őket. RFT kistávcsövek feketén-fehéren.


Egy 4 mm-es Planetary okulár tesztje

Teszt a Planetary okulárok megjelenésének idejéből, 2007-ből. Azóta kissé változtak ezek az okulárok, de mindenképp csak előnyükre, ha lehet még feljebb srófolni a minőségüket!


130/650-es távcső tesztje

Sánta Gábor 2007-ben a Magyar Csillagászati Egyesülettől kapott egy 130/650-es távcsövet, melyet tesztjében vizuális módszerrel "vallatott".


A Delta Optical 7x50 és 10x56-os binokulárjai amatőrcsillagász szemmel

A vadászok által már jól ismert és keresett binokulárokat Sánta Gábor vallatta a csillagos égbolt alatt.


Mélyég- és kontrasztszűrők

Sánta Gábor és Szabó Sándor cikke a mélyég- és kontrasztszűrőkről a gyári adatok és saját tapasztalataik alapján


120/600-as SkyWatcher refraktor tesztje

Sánta Gábor vizuális tapasztalatai a 120/600-as SkyWatcher RFT refraktorral


Tapasztalataim a SkyWatcher SWA 70 fokos okulárokkal

Átfogó tesztet olvashatunk a SkyWatcher SWA 70-es okulárjairól G. Tibor tapasztalatai alapján.


Tapasztalataim az ORTHOSZKOPIKUS okulárokról

5mm, 7mm, 9mm és 12,5mm-es modellek tesztje.


Castell UHC szűrő tesztje

Nagy István Sepsiszentgyörgyről egy Castell UHC szűrőt tesztelt a 114/900-as Newton távcsövével. Még kis távcsővel is lényegesen jobban, kontrasztosabban tudta megfigyelni a kiválasztott mély-ég objektumokat.


Skywatcher goto Dobsonok az ég alatt

A SkyWatcher sorozata előtt a goto Dobsonok a "megfizethetetlen" kategóriába tartoztak. Az új SynScan sorozat tagjai a Flex-Dobson sorozat összecsukható távcsöveit hordozzák, amelyeken megfelelő enkóderek és motorok kaptak helyet mindkét tengeren, melyek a már jól ismert SynScan kézivezérlővel állnak kapcsolatban. Így tehát izmaink használata nélkül, egyetlen gomb nyomásával több ezer objektum között válogathatunk. Nincs szükség a távcső folyamatos apró lökdösésére a célponton tartáshoz. Így akár nagy nagyításokkal is kényelmesen észlelhetünk.


114/500 AZ GoTo távcső tesztje

Manapság egyre divatosabbak a kicsi, könnyű, remekül hordozható autotrek mechanikán ülő távcsövek. A szállíthatóság együtt jár a pontos pozicionálás és Goto funkció kényelmével. Épp ezért nagyon érdekelt már megjelenésük óta, hogy a gyakorlatban mit is tud egy ilyen műszer. Mivel régebben egy 114/500-as RFT-vel észleltem EQ1-es állványon, a 114/500 AZ GoTo távcső megjelenésekor kétség sem fért hozzá, hogy ez lesz a szerencsés kiválasztott.


SkyWatcher 80/600 ED távcső tesztje

A 80/600-as igen kellemes méretû és jól kihasználható távcsõ, melyet ED lencsével szereltek. Képalkotása lenyûgözõ, a csillagok minden nagyítással pontszerûek, színezés nem látszik. Enyhe lilás halo csak a fényes bolygók (Jupiter, Vénusz) esetében jelentkezik, de elhanyagolható, mert csak defókuszált képnél van jelen. Rendkívüli látványt nyújt kis nagyítással a fényesebb gázködökrõl, közepes nagyítással a csillaghalmazokról, nagy nagyítással a planetáris ködökrõl és gömbhalmazokról. A bolygók élesen, kontrasztosan jelennek meg, a felbontás egy jó 13 cm-es Newtonéval is vetekszik.


Mély-ég objektumok egy 127/1500-as MC távcsővel

Az MC-k elõnye a szállíthatóság, amit egy kicsit mérsékel a stabil mechanika iránti nagy igényük. Nem univerzális távcsövek, de a legtöbb észlelési területen jól használhatóak. Akkor válasszuk, ha bolygómegfigyeléshez, vagy gyakori kitelepüléshez komoly teljesítményû, kompakt távcsövet szeretnénk.


Fotós tesztek egy Luna 60 távcsővel

Nagy Sándor a legkisebb 60 mm-es SkyWatcher távcső mögé szerelte fel Nikon D40 kameráját és a Holdat vette elsőként célba. Látható hogy a 900 mm-es fókusszal milyen sok részlet örökíthető meg.Ön a Castell Nova Kft. - Budapesti Távcsõ Centrum oldalait látja. Elérhetõségünk: 1122 Budapest, Városmajor u. 21, Tel. 1/202-5651, 20/484-9300, fax: 99/332-548. Nyitva tartás: hétfõtõl péntekig 10-18h, szombat 9-13 óra között. e-mail info@tavcso.hu (iroda), btc@tavcso.hu (üzlet) vagy castell.nova@chello.hu. Kérem, észrevételeivel tiszteljen meg minket. az oldalt készítette Szabó Áron