Kosár
kosár tartalma: 0 Ft értékben 0 termék
Budapesti Távcső Centrum

Cikkek (csillagászat)


Nyerj a távcsöveddel!

Érdekel a csillagászat? Van egy Sky-Watcher márkájú távcsöved, és észlelsz is vele? Szeretnéd fejleszteni a műszered? Akkor itt a lehetőség, hogy megnyerd vásárlási utalványaink egyikét, amelyeket a BTC-ben vásárolhatsz le!


Csillagászati témavázlat tanárok számára

Orha Zoltán egy tömör, információgazdag vázlatban gyűjtötte össze azokat a csillagászati ismereteket, amelyeket az iskolákban tanóra keretében leadhatnak a szaktanárok.


Merkúr-átvonulás 2016. május 9-én

2006 után 2016-ban ismét átvonul a Merkúr a Nap korongja előtt. Kövesse nyomon Ön is a jelenséget! Cikkünkben minden lényeges információt megtalál róla.


Látványos házi atom- és kvantumfizikai kísérletek csillagászattal fűszerezve

Orha Zoltán csillagász-fizikus tanár írása az üzletünkben kapható fizikai és csillagászati szemléltetőeszközökről


Láthatáron az ISON-üstökös!

Közeledik az ISON-üstökös, amely talán életünk egyik leglátványosabb csóvás égi vándorává válhat. Egyelőre még halvány, de októbertől kisebb távcsövekkel is a nyomába eredhetünk.


A szavanna és a csillagok

Fényes Lóránd részletes, képes beszámolója a 2013-as namíbiai mélyég-expedícióról, amelyen munkatársunkkal, Sánta Gáborral és Kernmya János Gábor amatőrcsillagásszal együtt vett részt


Az első távcső vásárlása

A cikk röviden összefoglalja a távcsövek legfontosabb tulajdonságait, hogy segítséget nyújtson az első távcső kiválasztásában, elsősorban az 50 ezer Ft alatti kategóriában.


Csillagászati mechanikák

Ahogy az "okulár a távcsöved fele", ugyanúgy mechanika nélkül sem tudjuk használni csillagászati műszerünket. Ez a cikk a mechanikák világában segíti eligazodni a kezdő és középhaladó amatőrcsillagászt.


A Panstarrs-üstökös

2013 az üstökösök éve. Legalább két, szabad szemmel is látható égi vándort figyelhetünk meg ebben az esztendőben. Most induló cikksorozatunkban nyomon követjük láthatóságukat, észlelési tippeket adunk.


Figyeljük meg a Holdat, a bolygókat és a csillagokat saját szemünkkel!

Azt hihetnénk, hogy érdekes csillagászati objektumokat, égitesteket csak nagy műszerek, profi csillagvizsgálók képesek megmutatni – nem így van! Mi magunk is egy életre szóló csillagászati élményeket szerezhetünk – a saját kertünkből, egy közeli dombtetőről, vagy az erkélyünkről!


Téli merengés

Télen a kevés derült időt is igyekezzünk kihasználni - nézzünk fel az égre kis távcsöveinkkel, amelyek néha, bizonyos égitesteken a nagyokat megszégyenítő részleteket is mutathatnak.


Észlelőlista 2.

Mélyég-megfigyelési lista a téli hónapokra. 151 gondosan választott objektum a kisebb távcsövekhez, vidékre és városba.


Észlelési lista 1.

A tavaszi égbolt 117, válogatott látnivalója max. 13 cm-es távcsövekhez


Észlelőhelyek

Rövid áttekintés a fényszennyezésről és a lehetséges megoldásokról. Utazzunk a déli ég alá is!


Tanácsok a 60/700-as távcső kezeléséhez és a megfigyeléshez

A 60/700-as AZ GoTo távcső kezelése és néhány jó tanács kezdők számára


Mélyég-észlelési ajánlatok kezdő amatőrcsillagászok számára I.

A téli égbolt csodálatos látnivalói Sánta Gábor cikkében


Amatőrcsillagász leszek!

A kezdő amatőrcsillagász tízparancsolata


A Nap megfigyelése

Hogyan és milyen műszerekkel figyelhetjük meg biztonságosan központi csillagunkat?


Milyen távcsövet válasszak?

Manapság a távcsõpiac már a 2000 körüli lehetőségekhez képest is hihetetlenül kitágult, bármilyen típusú, bármekkora átmérőjű távcső beszerezhető, ha a vásárló meg tudja fizetni. Több távcsőbolt is működik, melyek bőséggel és ami a legfontosabb, elérhető áron kínálnak műszereket.


Első távcső vásárlása

Az elsõ távcsõ vásárlásával általában úgy van az ember, mint az össze többi dologgal: a használat során derül ki, hogy mit is kellett volna vennie. Egy kezdõnek nem könnyû eligazodni a refraktorok és reflektorok világában. Melyik a legjobb nekem? Mire van szükségem?


Mit láthatok kis távcsövemmel?

Mire képes a távcsövem? Milyen objektumokkal próbálkozzak? Mi a határfényesség? Röviden a legfontosabb válaszok és szabályok.


SkyWatcher 80/600-as távcső tesztje

A 80/600-as igen kellemes méretû és jól kihasználható távcsõ, melyet ED lencsével szereltek. Képalkotása lenyûgözõ, a csillagok minden nagyítással pontszerûek, színezés nem látszik. Enyhe lilás halo csak a fényes bolygók (Jupiter, Vénusz) esetében jelentkezik, de elhanyagolható, mert csak defókuszált képnél van jelen. Rendkívüli látványt nyújt kis nagyítással a fényesebb gázködökrõl, közepes nagyítással a csillaghalmazokról, nagy nagyítással a planetáris ködökrõl és gömbhalmazokról. A bolygók élesen, kontrasztosan jelennek meg, a felbontás egy jó 13 cm-es Newtonéval is vetekszik.


Skywatcher goto Dobsonok az ég alatt

A SkyWatcher sorozata előtt a goto Dobsonok a "megfizethetetlen" kategóriába tartoztak. Az új SynScan sorozat tagjai a Flex-Dobson sorozat összecsukható távcsöveit hordozzák, amelyeken megfelelő enkóderek és motorok kaptak helyet mindkét tengeren, melyek a már jól ismert SynScan kézivezérlővel állnak kapcsolatban. Így tehát izmaink használata nélkül, egyetlen gomb nyomásával több ezer objektum között válogathatunk. Nincs szükség a távcső folyamatos apró lökdösésére a célponton tartáshoz. Így akár nagy nagyításokkal is kényelmesen észlelhetünk.


Színszűrők tulajdonságai és használatuk

Sok fajta színszűrőt találunk, mindegyiknek megvan a szerepe az egyes objektumok kontrasztjának növelésében. A cikkben végigvesszük hogy melyik színszűrő mire jó.


Mély-ég objektumok egy 127/1500-as MC távcsővel

Az MC-k elõnye a szállíthatóság, amit egy kicsit mérsékel a stabil mechanika iránti nagy igényük. Nem univerzális távcsövek, de a legtöbb észlelési területen jól használhatóak. Akkor válasszuk, ha bolygómegfigyeléshez, vagy gyakori kitelepüléshez komoly teljesítményû, kompakt távcsövet szeretnénk.


Castel UHC szűrő tesztje

Nagy István Sepsiszentgyörgyről egy Castell UHC szűrőt tesztelt a 114/900-as Newton távcsövével. Még kis távcsővel is lényegesen jobban, kontrasztosabban tudta megfigyelni a kiválasztott mély-ég objektumokat.


Fotós tesztek egy Luna 60 távcsővel

Nagy Sándor a legkisebb 60 mm-es SkyWatcher távcső mögé szerelte fel Nikon D40 kameráját és a Holdat vette elsőként célba. Látható hogy a 900 mm-es fókusszal milyen sok részlet örökíthető meg.


Rövid fókuszú távcsövek

A "gazdag látómezejű" vagy "rövid fókuszú" távcsövek ideális utazó műszerek, hiszen egy fotóállványon, vagy kis azimutális (akár goto) állványon egy hátizsákban a "világ végére" is elmehetünk velük. Sötét égen pedig megtáltosodnak, meglepően sokat mutatnak az égbolt csodáiból.


114/500 AZ GoTo távcső tesztje

Manapság egyre divatosabbak a kicsi, könnyű, remekül hordozható autotrek mechanikán ülő távcsövek. A szállíthatóság együtt jár a pontos pozicionálás és Goto funkció kényelmével. Épp ezért nagyon érdekelt már megjelenésük óta, hogy a gyakorlatban mit is tud egy ilyen műszer. Mivel régebben egy 114/500-as RFT-vel észleltem EQ1-es állványon, a 114/500 AZ GoTo távcső megjelenésekor kétség sem fért hozzá, hogy ez lesz a szerencsés kiválasztott.


További cikkek és érdekességek hamarosan...
Ön a Castell Nova Kft. - Budapesti Távcsõ Centrum oldalait látja. Elérhetõségünk: 1122 Budapest, Városmajor u. 21, Tel. 1/202-5651, 20/484-9300, fax: 99/332-548. Nyitva tartás: hétfõtõl péntekig 10-18h, szombat 9-13 óra között. e-mail info@tavcso.hu (iroda), btc@tavcso.hu (üzlet) vagy castell.nova@chello.hu. Kérem, észrevételeivel tiszteljen meg minket. az oldalt készítette Szabó Áron