Kosár
kosár tartalma: 0 Ft értékben 0 termék
Budapesti Távcső Centrum

Az ISON-üstökös

Ezt az üstököst 2012 szeptemberében fedezte fel egy orosz és egy fehérorosz amatőrcsillagász. Megállapították, hogy 2013. november 28-án rendkívüli módon megközelíti a Napot, alig pár százezer kilométerre lesz csillagunk forró felszínétől. Így az üstökösmag felületén is 3-4000 fok várható, ilyen hőmérsékleten nem csak a jég, de a szikla is megolvad és elpárolog. Az ilyen, napsúrolónak nevezett üstökösök mindig rendkívül fényesek voltak, nem csoda, hogy az emberiség legfényesebb üstökösei mind közülük kerültek ki. Az emberiség történetében az utolsó ilyen típusú, látványos üstökös az 1965-ös Ikeya-Seki volt az északi félteke lakói számára. A 2007-ben itt járt McNaught-üstökös igazán pompás látványát csak a déli féltekéről élvezhették, bár napközelsége előtt hazánkból is készültek róla megfigyelések.

Az ISON-üstökös jelenleg (szept. 12) még csak nagy távcsövekkel látható és fotózható (Valdemar Skorupa felvétele)

 

Jelenleg a hajnali égen látható az üstökös, de egyelőre csak nagyobb amatőrtávcsövekkel (20 cm felett), komoly tapasztalat birtokában kereshető el. Folyamatosan közeledik a Nap felé, ezért párolgása fokozódik, fényessége nő. Jelenleg a Rákban található, majd októberben az Oroszlán csillagképben lesz látható, elég messze a Naptól. Novemberben a Szűz csillagképen keresztül halad majd a Nap felé, amelyet 28-án ér el a Skorpióban. November 25-e után már akár nagyon fényes, látványos lehet, igaz, csak fél órával napkelte előtt lesz látható. Fényességét gyorsan növeli, így október közepétől várhatóan kisebb távcsövekkel is fel lehet majd keresni a még mindig a hajnali égen látszó kométát.

Az üstökös a Hubble Űrtávcső felvételén

 

Hogyan keressük meg az üstököst?

Mivel ezek az égitestek folyamatosan mozognak az égen (akár a bolygók vagy kisbolygók), keresőtérképre van szükség, ahol be van jelölve az égitest pozíciója az adott időpontban. Szeptember hátralévő részében sajnos a halvány üstökös megfigyelését zavarni fogja a holdfény. Igazán jó lehetőség az októberi újhold környékén, illetve kevéssel utána, adódik a megfigyelésére. A legkedvezőbb helyzetben e hónap során, október 14-17. között lesz, amikor megközelíti a Marsot és a Regulust (alfa Leo, az Oroszlán legfényesebb csillaga). Ekkor még szabad szemmel nem, csak távcsővel lehet majd látni.

Az üstökös útja 2012 végétől 2013. október végéig
 

Az ISON-üstökös együttállása a Marssal és a Regulus-szal

 

Mi várható a napközelség idején?

Ez a nevezetes üstökös november során is végig a hajnali égen látszik majd, ami próbára tehet bennünket. Úgy gondoljuk, ebben a hónapban már szabad szemmel is meg lehet majd pillantani – eleinte még elég halvány lesz, de a hónap vége felé (sajnos épp teliholdkor) már látványosabb jelenség lehet.